Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2013. Április 22. 12:26, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Medvetámadás áldozata lett két pásztor Hargita megyében, egyikük meghalt

Medvetámadás áldozata lett két pásztor Hargita megyében, egyikük meghalt

Medve támadt két pásztorra vasárnap este a Hargita megyei Bélbor térségében; az egyik pásztor meghalt, a másik súlyos sérüléseket szenvedett - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

A hatóságokat a sebesült 49 éves pásztor riasztotta, akinek sikerült kiszabadulnia a vadállat karmai közül. A férfit súlyos mellkasi sérülésekkel és eltört karral szállították a maroshévízi kórházba, ahol éjszaka megműtötték.
Vasárnap este rendőrök, csendőrök és erdészek indultak a másik pásztor keresésére, de a nehéz terepviszonyok miatt kénytelenek voltak hétfő reggelig felfüggeszteni a műveletet. Hétfőn mintegy harmincan vonultak a Bélbor környéki hegyekbe, ahol a pásztorok legeltettek. Az 59 éves pásztort már holtan találták meg.
A Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság hétfőn a Környezetvédelmi Minisztérium jóváhagyását kérte a vadállat kilövéséhez.
Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai részlegének igazgatója az MTI-nek elmondta, ha Oroszországot nem számítjuk, Európa vadon élő medveállományának mintegy hatvan százaléka található Romániában. Ez becsült adat, hiszen a medvék pontos számon tartása rendkívül nehéz.
A WWF igazgatója szerint Székelyföldön is sok medve él, de nem a székely megyék rendelkeznek a legjelentősebb romániai medveállománnyal. Csibi Magor azt is elmondta, a medvék életmódja is jelentősen megváltozott az utóbbi évtizedekben. A nagyragadozó élőhelyei beszűkülőben vannak, ezért a fiatal egyedek gyakran a lakott területek közelében próbálják beszerezni a táplálékot kukázással, vagy háziállatok támadásával.

Címkék: Románia-baleset

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.