Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2023. November 26. 15:53, vasárnap | Sport
Forrás: GYÉMÁNT PÉTER-KÖLES ISTVÁN ÁKOS

Max Verstappen győzelemmel zárta a 2023-as F1-es szezont Abu-Dzabiban, Leclerc a második.

Max Verstappen győzelemmel zárta a 2023-as F1-es szezont Abu-Dzabiban, Leclerc a második.

Max Verstappen kényelmes előnnyel nyerte meg a 2023-as Forma-1-es szezon utolsó versenyét, az Abu-Dzabi Nagydíjat, miközben a Mercedes egy nagyon kaotikus csatában végül Charles Leclerc második helye ellenére legyőzte a Ferrarit a konstruktőr

Az Abu-Dzabi Nagydíjon az volt a legfontosabb kérdés, hogy a Mercedes vagy a Ferrari fogja megszerezni a konstruktőri második helyet, de az egyéni negyedik, valamint a csapatbajnoki negyedik és hetedik hely sorsa is kérdéses volt.Az élről Verstappen rajtolhatott Leclerc, Piastri, Russell, Norris és Cunoda előtt, Alonso a hetedik, Perez a kilencedik, Hamilton a tizenegyedik, Sainz a tizenhatodik rajtkockát foglalhatta el. A top 10-ből mindenki a közepes gumikon indult, Stroll, Sainz és Bottas választotta a kemény keveréket. Az első körben kemény csatát vívott egymással Verstappen és Leclerc az első pozícióért, de hiába támadott okosan a ferraris, a holland védekezése is kitűnő volt. Mögöttük Piastri maradt a harmadik helyen, Norris megelőzte Russellt, Hamilton a kilencedik, Sainz a tizenharmadik helyre jött fel.

A harmadik körben Perez vissza tudta előzni Hamiltont a kilencedik helyért, Norris pedig Piastrit előzte meg és jött fel a dobogós helyre, a második és a negyedik helyezett között pedig csak bő másfél másodperc volt. Ricciardónak azért kellett korán kijönnie a bokszba, mert egy sisakfólia ragadt a fékhűtőjébe, míg Piastri és Russell folyamatosan kemény csatát vívott a negyedik helyért, végül több kör „fárasztás” után hibázott Piastri és vette át Russell a pozícióját a 11. körben. Perez Gasly megelőzésével feljött a nyolcadik helyre, majd Alonso nyitotta meg a kiállások sorát az élmezőnyben, egy körrel később Piastri is jött. A 15. körben Norris és Russell egyszerre jött ki, a McLaren azonban szokatlan módon elrontotta a kerékcserét: a bal hátsó lassú cseréje miatt 5,1 másodperces lett a kerékcseréje, így Russell Norris elé jött vissza.

Mindeközben a továbbra is DRS-vonatot alkotó középmezőnyben Gasly elfékezte magát, emiatt Hamilton ért hozzá kicsit az Alpine hátuljához, és a hétszeres világbajnok szárnyvéglapja megsérült, azonban úgy ítélték meg, kezelhető a dolog: a kerékcseréjénél nem nyúltak hozzá a szárnyhoz. Verstappen és Leclerc is kijött, az elméleti első és második helyre jöttek vissza, míg Cunoda a közepes, Stroll és Sainz a kemény keverékeket nyúzta sokáig. Cunoda és Stroll a 23., Sainz a 24. körben jött ki a bokszba. A verseny feléhez érve Verstappen már 6 másodpercre növelte az előnyét Leclerc előtt, mögötte Russell és Norris jött, Perez pedig Piastri megelőzésével az ötödik helyre jött fel. A pontszerzők további sorrendje Alonso, Hamilton, Cunoda, Ricciardo volt. Ricciardót Stroll előzte meg a tizedik helyért, és a leggyorsabb kört is megfutotta az alternatív stratégián lévő kanadai.

A kerékcserék második sorát az élmezőnyben Lando Norris indította, és egy pillanatig úgy tűnt, be is válhat Russell ellen az elévágási kísérlet, de az alternatív stratégián lévő Stroll feltartotta a brit pilótát, aki így nem tudta kihasználni a gumielőnyét a gyorsan reagáló Mercedes és Ferrari ellen.

Mindeközben Sergio Perez a második etapját is el tudta nyújtani, így végül 9-8-7 körös gumielőnnyel támadhatott egy dobogós helyezésért. Lando Norrist azonban csak második próbálkozásra tudta megelőzni, sőt, az első próbálkozása közben begyűjtött egy 5 másodperces büntetést is, miután nekikoccant a McLarennek. Norris után Russellt viszont nagyon gyorsan megelőzte Perez, és nekiláthatott az 5 másodperces előny kiautózásához, amire a 3. hely megtartásához volt szüksége. Ehhez váratlan segítséget kapott: az utolsó körben Charles Leclerc elengedte a mexikóit úgy, hogy még DRS-t is adott neki, hogy hátha sikerül neki a mutatvány.

Közel is járt ehhez Perez, de végül csak 3,9 másodpercet tudott kiautózni Russell-lel szemben.Max Verstappen tehát 2023-ban utoljára is óriási előnnyel nyert, míg mögötte a második Leclerc, harmadik Russell lett.

Sergio Perezt a két McLaren követte, miután az MCL60 nyers tempója nem volt elég erős a Mercedes és a Ferrari ellen az év utolsó versenyén. Mögöttük Fernando Alonso lett a 7. Juki Cunoda előtt, akiegyedül szerzett pontot az egykiállásos stratégiával. Az AlphaTaurinak azonban egy 6. hely kellett volna ahhoz, hogy megelőzzék a Williamset a konstruktőri bajnokságban, de így is nagyon erős futamot teljesített a japán pilóta. Lewis Hamilton csak a 9. helyen ért célba, de ez a 2 pont így is döntő volt a konstruktőri csatában Sainz borzasztó versenye után. Miután a vártnál sokkal jobban koptatta a gumikat a Ferrari, Sainz két szett kemény gumit használt fel egymás után, abban reménykedve, hogy jön majd egy biztonsági autós fázis. Ez azonban nem jött, és Sainz tempója sem volt jó, így végül két körrel a verseny vége előtt, a 10. helyről ki kellett állnia kereket cserélni. Az utolsó pontot így Lance Stroll szerezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:56, hétfő | Sport

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

2024. Július 13. 10:16, szombat | Sport

Volt adok-kapok, de győzni tudtunk!

Élménybeszámoló Jobbágy Ákostól a Prešov Rally után, ahol a dobogó legtetején végeztek.

2024. Július 12. 07:55, péntek | Sport

Csúnyán megalázta a román másodosztályú csapat a paksiakat

A kupagyőztes Paksi FC 4-0-ra kikapott hazai pályán a román Corvinul Hunedoara csapatától csütörtökön a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának első mérkőzésén.