Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 25. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Mátraverebély-szentkúti vizet kapott Ferenc pápa Áder Jánostól

Mátraverebély-szentkúti vizet kapott Ferenc pápa Áder Jánostól

A nemzeti kegyhellyé nyilvánított mátraverebély-szentkúti búcsújáróhely Szűz Mária-forrásából származó vizet adott át Ferenc pápának Áder János köztársasági elnök múlt heti látogatásakor a Vatikánban.

Örömteli meglepetés volt - reagált a hírre az MTI-nek Kálmán Peregin szentkúti kegyhelyigazgató, aki szerint e gesztussal szerte a világon ismertebbé válik a nemzeti kegyhely. A katolikus egyházfő az ajándékba kapott szentkúti vízzel áldotta meg az audiencia végén a magyar államfőt és családját.
Áder János magánlátogatás során vihetett a szentkúti vízből, azt ugyanis nem valamilyen protokoll szerint kapta - közölte a kegyhelyigazgató, aki emlékeztetett arra, hogy a szentkúti vízből korábban XVI. Benedek pápa is kapott, amikor a magyarországi romák zarándokcsoportja járt a Vatikánban audiencián.
Kálmán Peregin elmondta: a kegyhelynek egyre nagyobb a látogatottsága, évente mintegy kétszázezer zarándokot fogadnak. Jövő vasárnap ugyanakkor átépítés miatt bezár a kegytemplom és a rendház: felújítják és bővítik a zarándokszállásokat és több kiszolgálóhelyiséget építenek. A 2,5 milliárd forintos beruházást a magyar állam támogatja, a munkálatok egy éven át tartanak, azalatt sátorban tartják a kegyhely búcsúit.
A hagyomány szerint 1091-1092-ben Szent László király ellenségei elől menekült, és egy szakadék fölé ért a mai Mátraverebély-Szentkút területén. Reménytelen volt a király továbbjutása, de lovával ugratott egyet, és ekkor fakadt itt az első forrás. A legenda mögött a magyar irodalom szép képe húzódik meg: László az új Mózes, aki törvényeivel keretet adott a magyarság életének, úgy, ahogy Mózes a zsidóságnak.
A búcsújáróhely vizének tulajdonosított első gyógyulás a XIII. században történhetett, amikor a hagyomány szerint a Szűzanya, karján a kis Jézussal, megjelent egy verebélyi néma pásztornak, és azt parancsolta neki, hogy ásson a földbe, és az előtörő vízből igyon. A fiú engedelmeskedett, és visszakapta beszélőképességét.
A zarándokok sokasága miatt 1210-ben templomot építettek Mátraverebély faluban, ahonnan körmenetben vonultak a Szentkút-völgyben lévő forráshoz. 1258-ban ennek a templomnak már búcsúkiváltsága volt. A zarándokhely az 1400-as évektől a legnagyobb búcsújáróhelyeknek adott búcsúkiváltságokkal rendelkezett. 1700-ban XI. Kelemen pápa kivizsgáltatott néhány Szentkúton történt csodás gyógyulást és azok valódiságát elfogadta.
Erdő Péter bíboros, prímás 2006-ban nemzeti kegyhellyé nyilvánította Mátraverebély-Szentkútot mint Magyarország legjelentősebb búcsújáróhelyét. Főbúcsúja a Nagyboldogasszony ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon van.

Címkék: pápa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,