Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Október 16. 10:02, péntek | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Másodfokon végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték a baleseti helyszínről elhajtó sofőrt

Másodfokon végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték a baleseti helyszínről elhajtó sofőrt

A Salgótarjáni Járási Ügyészség eredményes fellebbezése nyomán a Balassagyarmati Törvényszék 2 év 3 hó börtönbüntetésre ítélte azt a 28 éves salgótarjáni férfit, aki gépkocsijával a 21-es főúton egy autóbusz elé fordult, súlyos sérülést okozva a fékező busz egyik utasának, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

A férfi 2019. június 15-én délután Vizslás-Újlakon Hatvan felé haladva egy út torkolatában kívánt visszafordulni, eközben nem adott elsőbbséget egy menetrend szerint közlekedő busznak, a buszsofőr ezért vészfékezett és balra kormányozva megállította az autóbuszt.

A hirtelen fékezés következtében egy idős nő kiesett az üléséből, az autóbusz lépcsőjére zuhant és súlyos koponyasérülést szenvedett.

Az autóbusz vezetője leszállt a buszról és a vádlott gépkocsijához ment, közben közölte, hogy egy utasa megsérült, ezért mentőt kell hívni és értesíteni kell a rendőrséget. Erre a vádlott, aki ki sem szállt autójából, elhajtott a helyszínről.

Az ügyben első fokon eljáró Salgótarjáni Járásbíróság nem tartotta bizonyítottnak, hogy a vádlott felfogta volna, hogy sérült van a buszon, ezért őt a segítségnyújtás elmulasztásának vádja alól felmentette, csak a közúti baleset okozása miatt ítélte a férfit 8 hó – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre, és 1 év 6 hónap közúti járművezetésétől eltiltásra.

Az elsőfokú ítélettel szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki bűnösnek a vádlottat segítségnyújtás elmulasztása miatt is, és végrehajtandó szabadságvesztésre ítélje őt.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezéssel mindenben egyetértve kimondta a vádlott bűnösségét segítségnyújtás elmulasztásában is. A másodfokú bíróság tényként állapította meg, hogy a vádlott hallotta az autóbusz vezetőjétől, hogy a buszon sérült van, ugyanakkor kifejtette azt is, hogy minden ilyen esetben a gépkocsivezetőnek magának kell meggyőződnie arról, hogy történt-e sérülés, igényel-e valaki orvosi ellátást.

Erre figyelemmel a férfit halmazati büntetésként 2 év 3 hó börtönbüntetésre ítélte, és 3-3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, illetve a közúti járművezetéstől. A bíróság elrendelte továbbá a vádlottal szemben korábban kiszabott két felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is, így a férfinek további 1 év 2 hó és 1 év 6 hó szabadságvesztést is le kell töltenie.

A másodfokú bíróság döntését a vádlott és védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

A férfi ugyanakkor további büntetésre is számíthat: a Salgótarjáni Járási Ügyészség a napokban ittas járművezetés miatt emelt vádat ellene, mivel idén májusban, már a fenti baleset okozása miatti elsőfokú elítélése után Salgótarjánban ittas állapotban közlekedett a testvére autójával – előélete miatt ebben az ügyben is végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt az ügyészség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | Helyi

Helyenként zápor kialakulhat.

Rövidebb-hosszabb időszakokra mindenhol kisüt a nap, de az északkeleti tájak kivételével már sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar.

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség