Városlista
2024. június 7, péntek - Róbert

Hírek

2012. Szeptember 04. 12:44, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Másként látnak a nők és a férfiak

Másként látnak a nők és a férfiak

A nők jobbak a színek között lévő apró különbségek megállapításában, a férfiak viszont ügyesebben követnek a szemükkel mozgó tárgyakat - állapították meg amerikai kutatók.

Israel Abramov kutatásvezető, a New York Városi Egyetem munkatársa és csoportja két kollégiumban vizsgálta az ott lakó, 16 évnél idősebb diákok látását. Úgy találták, hogy a férfiaknak nehézséget okozott, ha finom különbségeket kellett találniuk a látható spektrum közepén lévő színek között, például a kékeszöld és a zöldeskék között, de kissé másként is érzékelték az egyes színeket, mint a nők.
"Ahhoz, hogy ugyanazt az árnyalatot érzékeljék a férfiak, mint a nők, kissé nagyobb hullámhosszra van szükségük a látható spektrum teljes terjedelmében" - írták a kutatók a Biology of Sex Differences című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban. Ez például azt jelenti, hogy a türkiz színű tárgyat egy férfi kissé kékebbnek láthatja, mint egy nő.
Az eltérés pontos okát nem ismerik a kutatók, de feltételezik, hogy a tesztoszteronszint különbségének szerepe lehet kialakulásában. Ugyanez magyarázhatja azt a további különbséget, hogy a férfiak viszont eredményesebbek voltak az apró részletek és gyorsan mozgó objektumok észlelésében.
A férfiak agyának látókérgében 25 százalékkal több idegsejt van, mint a nőkében, és ez a különbség már a születés előtt is fennáll. A tesztoszteron hormon szintjében meglévő különbség Abramov szerint már az embriogenezis során kissé eltérő huzalozáshoz vezet a női és a férfi agyban.
Evolúciós biológusok a vadászó-gyűjtögető feladatok által évezredeken át megkövetelt eltérő képességekkel magyarázzák a férfiak és a nők észlelésében lévő különbözőségeket. A vadászó férfi számára az járt előnnyel, ha messziről észrevette az elejtendő állatot, és képes volt nyomon követni, míg a gyűjtögetést végző nők számára az járt előnnyel, ha a különféle terméseket - akár színűk alapján - pontosan meg tudták különböztetni.
John Barbur, a City University London professzora azonban vitatja amerikai kollégái megállapítását. A The Daily Telegraph című brit napilapnak azt mondta, hogy miközben a nőknél 0,5 százalék a tökéletlen színlátást okozó veleszületett rendellenesség gyakorisága, ez a férfiaknál 8 százalék. Azok a férfiak viszont, akiknél nincs ilyen zavar, általában jobb színlátással bírnak, mint a nők - vélekedett Barbur.
(http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9517541/Why-men-cant-pick-the-right-shade-of-Dulux.html)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.

2024. Június 07. 07:30, péntek | Belföld

Ha már a háború esik szóba - így léptünk be a II. világháborúba

Ismeretlen repülőgépek bombázták Kassát. Csak 83 éve, 1941 június 26-án történt, hogy bombatámadás érte Kassát, Munkácsot és Rahót, ezután Magyarország belépett a II. világháborúba.

2024. Június 07. 07:18, péntek | Belföld

Nagy Márton: visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér

Visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.