Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2013. Március 30. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Marokszámra szedik a gyógyszert a magyarok

Marokszámra szedik a gyógyszert a magyarok

Az átlagmennyiség több mint tizenhatszorosát írják fel pacienseiknek a legaktívabb gyógyszerrendelő orvosok, míg a legnagyobb fogyasztók nyolcszor annyi orvosságot szednek be, mint a többség. A Világgazdaság annak apropóján kérdezett rá a gyógyszerfogyasztásra, hogy áprilisban két éven belül immár kilencedszer változnak a gyógyszerárak - írja a Világgazdaság.

Több mint hétszáz patikaszer ára csökken áprilistól átlagosan 14,2 százalékkal. A gyógyszerkiadások jelentős lefaragását is megcélzó Széll Kálmán-terv 2011-es meghirdetése óta, vagyis két éven belül ez már a kilencedik árváltozás. Ami a biztosító kiadásai szempontjából döntően kedvező irányú, hiszen a gyártókat folyamatos árcsökkentésre kényszerítve időről-időre lejjebb tudják a támogatás alapjául szolgáló árakat. Ezzel sikerült elérni, hogy miközben 2011-ben még csaknem 15 százalékkal nőttek, tavaly már 9,4 százalékkal kevesebbet, összesen 159 milliárd forintot fizettek a betegek a tb-támogatott orvosságokért.

Mindeközben a tb-támogatások alakulását szintén jelentős mértékben befolyásoló gyógyszerrendelés és ezen keresztül a felhasználás alakulására a tb-nek egyelőre nincs sok hatása. Az, hogy az orvosok kevesebb gyógyszert írjanak fel, régi törekvés. Évekkel ezelőtt már komoly szankciókat – kötelező továbbképzést, a vényírási jog megvonását – is kilátásba helyeztek azokkal szemben, akik az átlagosnál lényegesen több gyógyszert rendelnek. Ám végül az ösztönzés eszköze mellett maradtak, így jelenleg az egészségbiztosító „juttatásban részesítheti” azokat, akik „szakmailag megfelelő, a beteg és a biztosító számára egyaránt kedvező termékeket” rendelnek.

Hogy ők mennyien vannak, nem tudni, azt azonban igen, hogy a legaktívabb gyógyszerrendelők az átlagmennyiség több mint tizenhatszorosát írják fel pacienseiknek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott adatokból kiderül: míg egy orvos átlagosan 4104 doboz gyógyszert írt fel 2012-ben, a top 25 doktor csaknem 68 ezer, összesen több mint másfél millió doboz orvosságot rendelt betegeinek. A „leg” egymagában majdnem százezer doboz patikaszer beszedését írta elő pácienseinek. A legtöbb a népbetegségek kezelésére – vércukorszintre, magas vérnyomásra, véralvadásra – ható patikaszerekből fogy.

Az nem derül ki az OEP tájékoztatásából, hogy közöttük van-e a top-gyógyszerfogyasztókból, azokból, akik az egy páciensre jutó átlagos 25 doboz orvossággal szemben 207 doboz gyógyszert váltottak ki tavaly. Sőt, volt olyan, aki 377 doboz orvosságot váltott ki 2012-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.