Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Április 09. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Marad a nyarat idéző időjárás.

Marad a nyarat idéző időjárás.

Marad a napos-fátyolfelhős, nyarat idéző időjárás.

Kedden A délies szelet többfelé élénk, a Dunántúl északi felén erős lökések kísérhetik. Hajnalban 7 és 15 fok közötti minimumokat mérhetünk, majd délután 23-29 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán sok fátyolfelhő szűrheti a napsütést, napközben a Dunántúlon és az északi tájakon vastagodni kezd a felhőzet. Délután egy hidegfront érinti hazánkat, melynek hatására többfelé megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. Jelentős csapadék azonban nem érkezik, néhol északon fordulhat elő zápor. Nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a nyugati és a keleti tájak között. Délután a Dunántúlon 14-20, a Dunától kelere 21-27 fokra van kilátás.

Csütörtökön a keleti, délkeleti tájak fölött marad a legtöbb felhő, de csapadék nem valószínű. Az északias szél többfelé élénk lesz, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 7-13 fok várható, a csúcshőmérséklet 20 és 26 fok között alakulhat.

Pénteken sok napsütés ígérkezik, majd a délután második felében észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, csapadék azonban nem várható. Az északias szél többfelé élénk lehet. Délután 21-26 fok valószínű.

Pollenjelentés
Tiszafa közepes
Kőris közepes
Fűz közepes
Nyír közepes
Platán magas
Eperfafélék közepes

Tölgy alacsony
Gombák nincs


Erős pollenterhelés

A platán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas, helyenként nagyon magas tartományban alakul.

A nyír, az eprefafélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék közepes-magas szinten lehetnek jelen.

Közepes koncentrációban van jelen a levegőben a fűz, a kőris, a tölgy és a dió pollenje, míg a juhar, a nyár és a komlógyertyán pollenjei alacsony-közepes szinten vannak jelen.

Alacsony koncetrációban megtalálható még az éger, a szil, a gyertyán, a bükk, az ostorfa, a fenyőfélék, a sásfélék, a pázsitfűfélék, a csalánfélék, a libatopfélék és a lórom pollenszemei.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden marad a frontmentes, átlagosnál több fokkal melegebb idő.

A melegedésre érzékenyek körében emiatt fejfájás, migrén, dekoncentráltság jelentkezhet, a nagy napi hőingás pedig vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, szédülés, rosszullét kialakulhat.

A túlnyomóan napos idő jó hatással lesz közérzetünkre, aki teheti, töltsön minél több időt a szabadban, kellemesen feltöltődhetünk, viszont a déli órákban már ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről a naposabb tájakon.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Kedden napos, száraz időre van kilátás, emiatt leginkább a napszemüvegekre lehet szükség vezetés közben.

A délies szelet többfelé élénk, a Dunántúl északi felén erős lökések kísérhetik, emiatt csökkenhet a járművek menetstabilitása.

Az évszakhoz képest melegebb idő miatt tompulhatnak reflexeink, lankadhat figyelmünk.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,

2024. Május 03. 06:24, péntek | Helyi

128 éves a kisföldalatti

1896. 05. 03-án, Budapesten Ferenc József jelenlétében felavatták a földalatti vasutat, a \"kisföldalattit\".

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.