Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már tudják, miért okoz agyzsugorodást a depresszió

Már tudják, miért okoz agyzsugorodást a depresszió

Genetikai magyarázatot találtak amerikai kutatók arra vonatkozóan, mi okozza az agy zsugorodását depresszió közben - számol be a Fox News. Rájöttek ugyanis, hogy a depresszióban szenvedő emberek agyának egyes területei kisebbek és kevésbé sűrűek, mint egészséges társaiké.

Az agysejteket összekötő, valamint a sejtek közti kommunikációban fontos szerepet játszó szinapszisok működését befolyásoló géneket egyetlen központi genetikai kapcsoló vezérli, ami úgy tűnik, hogy a depressziós emberek agyában túltermelődik - állapította meg az új tanulmány.

Amennyiben túl sok termelődik ebből a genetikai kapcsolóból, az rombolja az érzelmek szabályozásában és a tanulásban egyaránt részt vevő ingerületi köröket - magyarázta Ronald Duman, vezető kutató, a Yale Egyetem pszichiátria professzora.

Állati és emberi agyi képalkotó vizsgálatok során azt találták, hogy a depresszióban szenvedők agyának egy bizonyos területe, az úgynevezett dorzolaterális prefontális kéreg összezsugorodik. Az ebben a régióban található idegsejtek szintén kisebbek és kevésbé sűrűek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Életmód

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).

2023. December 01. 12:45, péntek | Életmód

A Kispál és a Borz jövő decemberben az MVM Dome-ban ad koncertet

Eddigi történetének legnagyobb beltéri koncertjére készül a Kispál és a Borz. A kultikus zenekar 2024. december 30-án a budapesti MVM Dome-ban lép fel.

2023. November 30. 09:29, csütörtök | Életmód

KSH: októberben 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg.