Városlista
2021. október 28, csütörtök - Simon

Hírek

2011. Július 28. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Már majdnem 4 millió éve járunk felegyenesedve

Már majdnem 4 millió éve járunk felegyenesedve

Tanzániában bukkantak a kutatók azokra az ősi lábnyomokra, amelyek tanúsága szerint a mai ember ősei már 3,7 millió évvel ezelőtt is teljesen felegyenesedve jártak.

Ez pedig azt jelenti, hogy az ember 2 millió évvel korábban állt két lábra, mint azt a tudósok eddig hitték.

A szakemberek elmondták: az emberi láb formája adja talán az egyik legnyilvánvalóbb különbséget köztünk és az emberszabású majmok között. Arról azonban eddig csak homályos elképzelései voltak a tudósoknak, hogy az ember pontosan mikor költözött a fákról a földre - írja az Interface.

A kutatók azonban nemrégiben Tanzániában 11 olyan lábnyomra bukkantak, amelyek megközelítőleg 3,7 millió évesek, és amelyek arról tanúskodnak, hogy az ember egyik őse már ekkor teljesen felegyenesedve járt. Az adatok azonban arra is utalnak, hogy ez a képesség egy olyan fajnál alakult ki, amely még részben a fákon élt.

Az azonban egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy az ember ősei már úgy vándoroltak ki Afrikából, hogy hosszú távokat voltak képesek két lábon megtenni. A kutatások minden esetre arra utalnak, hogy az ember egyik első ismert ősétől, az Australopithecus afarensistől származnak a nyomok, amelyről eddig azt gondolták, hogy csupán a majmokhoz hasonló görnyedt testtartásban volt képes két lábon járni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 28. 15:06, csütörtök | Belföld

Herczegh Anita: már több száz gyermeknek segített a Regőczi Alapítvány

Már több száz gyermeknek, családnak segített a Regőczi Alapítvány - mondta Herczegh Anita kuratóriumi elnök, az államfő felesége szerdán Miskolcon.

2021. Október 28. 13:02, csütörtök | Belföld

Üvegdarabok miatt instant levest vontak ki a forgalomból

Instant tésztalevest vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert a termékben üvegdarabok fordulhatnak elő.

2021. Október 28. 10:59, csütörtök | Belföld

Meghalt 45 beteg, 4039 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Negyvenöt, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 4039 fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

2021. Október 28. 09:48, csütörtök | Belföld

Halálos vonatbaleset történt Mélykútnál

Halálos áldozata is van a Mélykút és Bácsalmás között csütörtök reggel történt vonatbalesetnek - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n.