Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI-MTÜ BUDAPEST

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyére ebben az évben is öt kategóriában várja az ügynökség a nevezéseket, a határon túli, magyarlakta települések immár ötödik alkalommal jelentkezhetnek zöld közterületeikkel - írták közleményükben.
Az elmúlt években bevezetett, új díjkategóriák sikereire alapozva idén is a fenntarthatóságé és a közösségeké a főszerep - tették hozzá.
Másodszor hirdetnek győztest az év zöld innovációja kategóriában, amellyel a települések fenntarthatósági törekvéseire szeretnék ráirányítani a figyelmet. Ismét várják a jelentkezőket a jubileumi évben megújult Virágzó közösség díjra. Az elmúlt évek hagyományait folytatva 2024-ben sem kizárólag teljes településképpel lehet elismerésre számítani: tematikus díjak is gazdára találnak majd, díjazzák például az év fasorát és óvodakertjét, illetve a legvirágosabb főteret.
Az őszi díjátadón a kertészeti utalványoktól a szakmai tanácsadáson és segítségnyújtáson át a tárgyi ajándékokig csaknem 80 értékes, szakmai nyeremény talál gazdára. A versenyt idén is több szakmai szervezet és minisztérium támogatja, többek között az Építési és Közlekedési, az Energiaügyi, a Közigazgatási és Területfejlesztési, az Agrár- és a Belügyminisztérium. A környezetszépítés ügye mellé állt a Miniszterelnöki Kabinetiroda is.

A közlemény szerint 2024-ben Magyarország tölti be az európai környezetszépítő verseny, az Entente Florale Europe soros elnöki szerepét is. Idén két magyar település - Zalakaros és Debrecen - indult az európai megmérettetésen, ahol összesen tucatnyi versenyzővel mérik össze a zöldítés terén elért eredményeiket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 10:00, szerda | Helyi

Nyissa ki az ajtót! Rendőrség!

Hivatalos eljárást színlelve jutott be idős ismerőséhez az a 29 éves férfi, akit a bátonyterenyei nyomozók őrizetbe vettek.

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

Az A-vitamin csoport elnevezésének és táplálkozási ajánlásának átalakítását javasolják kutatók.

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új elnevezését és a táplálkozási ajánlások kiigazítását javasolja Bánáti Diána, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora.

2024. Május 15. 08:21, szerda | Helyi

Robotsebészeti központot adtak át a Debreceni Egyetemen.

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.

2024. Május 15. 08:00, szerda | Helyi

Kissé szeles májusi idő.

Szinte mindenhol napos időre ébredhetünk, csupán néhol délkeleten fordulhat elő egy-egy gyenge futó zápor. Napközben a napos-gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet is.