Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 27. 07:17, kedd | Sport
Forrás: mno.hu / MTI

Május 10-én fellobban az olimpiai láng

Május 10-én fellobban az olimpiai láng

Május 10-én gyújtják meg a görögországi Olümpiában a londoni nyári olimpia lángját.

Amint azt a Görög Olimpiai Bizottság hétfőn jelezte: a gazdasági válság ellenére sikerült elegendő szponzort találni a láng egyhetes görögországi útjára, amely negyven várost érint, és csaknem 2900 kilométeres lesz. Korábban a görög kormány is komoly összegekkel segítette az olimpiai láng utaztatását. A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol.

Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartottak. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte.

Hagyományosan Olümpiából indul útra az újkori olimpiák lángja, amelyet Héra istennő 2600 éves temploma előtt tizenegy „papnő” korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével gyújt meg. A fáklya május 17-én érkezik Athénba, a régi olimpiai stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni olimpiai stadionban.

Ellátogatnak David Cameronhoz

A héten David Cameron brit miniszterelnöknél tesz látogatást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetősége, amely áttekinti a kormányfővel a nyári, londoni játékok előkészületeinek végső fázisát. A megnyitóra négy hónap múlva, július 27-én kerül sor, ez adja az alkalmat a Jacques Rogge NOB-elnök vezette delegáció szerdai vendégeskedésére a Downing Streeten.

A Cameronnal folytatandó tárgyalás a végső NOB-ellenőrzés legfőbb eleme lesz. Denis Oswald, a NOB koordinációs bizottságának vezetője hétfőn azt mondta: a napirend egyik legfontosabb kérdése az lesz, hogy eldöntsék, mely államok vezetőit hívják meg a játékokra.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok