Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Augusztus 24. 09:06, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Magyarország visszanyerte a madárinfluenzától mentes besorolását

Magyarország visszanyerte a madárinfluenzától mentes besorolását

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) előírásai szerint Magyarország 2017. augusztus 24-én visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a teljes országra vonatkozó kedvező státusz elismerését követően újra megnyílhatnak a harmadik országok piacai a magyarországi élő baromfi és baromfitermék szállítmányok előtt. Bognár Lajos országos főállatorvos a korábban hozott importkorlátozások feloldása érdekében levélben tájékoztatja valamennyi partnerország illetékes hatóságát a kedvező besorolásról.

Az uniós és hazai jogszabályokban előírtak szerint az utolsó korlátozás alatti területet május 24-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság.

A járvány újbóli megjelenésének megelőzése érdekében egyes intézkedések továbbra is érvényben maradnak - hangsúlyozta a szaktárca.

Az állományok be- és újratelepítésének részletes feltételeit tartalmazó országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes, a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma 2016. november 3. és 2017. április 21. között 240 baromfiállományban, 200 vadmadárban és 10 fogságban tartott madárban mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét.

A betegség Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyei állományokat érintett.

A leginkább sújtott kacsa- és libatartók részére ezen kívül csekély összegű jövedelempótló támogatást dolgozott ki a Földművelésügyi Minisztérium, az érintett feldolgozók megsegítésére, a támogatási tervezet kidolgozása folyamatban van - közölte az FM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során