Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Március 16. 09:01, szombat | Helyi
Forrás: tudas/web/zsuffa csaba

Magyar találmányok amelyek nélkül a háborúk ma másként néznének ki

Magyar találmányok amelyek nélkül a háborúk ma másként néznének ki

A legmeghatározóbb katonai fejlesztések/találmányok, amelyek örökre megváltoztatták a hadviselést – köszönhetően a magyar zsenialitásnak. A lista végén a jövő fejlesztéseire is kitérünk.

Számítógép

Noha évtizedeken keresztül tudósok tucatjai dolgoztak egy determinisztikus információ-feldolgozó gépen, mégsem véletlen, hogy Neumann János nevével forrt össze a berendezés – amely nélkül háborút, de talán még egy látványosabb katonai parádét sem tudunk elképzelni.

A Neumann-elvek ma is meghatározás a számítástechnológiát, s teszik mindaddig, míg a kvantum-számítógépek le nem cserélik a jelenlegieket – amire még sok évtizedet kell várni.

Hidrogénbomba

Bár szintén csoportban dolgozó fizikusok eredményéről van szó, mégis Teller Ede nevével forrt össze a világ jelenleg legpusztítóbb eszközének a feltalálása.

A fegyver, szemben a “hagyományos atombombával”, nem a hasadó anyag részecskéinek felbomlásakor felszabaduló energiát hasznosítja, hanem a hidrogénatomok egyesülésekor, fúziójakor megjelenő energiát.
Ilyen magfúzió “működteti” a csillagokat is életciklusuk legnagyobb részében. Szemben az maghasadás elvén működő atombombával, ezt a fegyvertípust soha nem vetették be harctéren.

Kumulatív lőszer

A kumulatív lőszer olyannyira magyar találmány, hogy a nemzetközi szakirodalom az üreges eszközök működési elvét Misnay-Schardin-effektusnak hívja.

A manapság használt kumulatív hatású robbanóeszközök jórészt Misnay József hadi műszaki törzskari őrnagy által, a Királyi Magyar Haditechnikai Intézetben 1938-1944 között kifejlesztett fegyvereket veszik alapul.

Persze voltak hasonló érdeklődési területen dolgozó kortársai, német fizikusok a harmincas évektől foglalkoztak az üreges töltetek elméleti problémáival. Ám magyar műszaki tiszt komoly, a háborúban is bevethető gyakorlati eredményeket ért el: a 43M kumulatív és a LŐTAK-nak nevezett lövő tányéraknát egyaránt bevetették, mi több, a Keleti-Kárpátokban kialakított védelmi vonalat valósággal telerakták efféle robbanóeszközökkel.

Golyóstoll

Nem tűnik éppen hadiipari fejlesztésnek Bíró László ötlete, miszerint az újságok nyomtatásához használt tinta – a nagyobb sűrűség miatt – gyorsabban és könnyebben szárad meg, mint az írásra korábban használt változat. Ezen megfigyelés után alkotta meg a tollat – amelyet ma az egész világ használ. Hogy kapcsolódik mindez a háborúskodáshoz?

A golyóstoll szabadalmát a brit kormány vásárolta meg, mégpedig azért, mert felismerték, hogy a kevésbé cseppfolyós tintával a katonák könnyebben tudnak írni a mozgó járműveken.
A golyóstollak sorozatgyártása végül 1944-ben indult meg.

Gepárd

Ha nem is járta be a világ minden pontját, a Gepárd fegyvercsalád igazolta: a magyar fegyvergyártás helyet kér magának a legjobbak között.

A magyar tervezésű és gyártású mesterlövész fegyvert 1991-ben rendszeresítette a honvédség. Az egylövetű, 12,7×107 mm-es űrméretű fegyvert később ismétlő, majd öntöltő mesterlövész fegyver-változatok követték.

Később a még nagyobb kaliberű rombolópuska-variánsok is megjelentek. Jelen pillanatban ezek a fegyverek adják a magyar hadsereg mesterlövészeinek alapfelszerelését. Hogy meddig?

A Gestamen-fegyvercsalád

A legújabb kori haderőfejlesztés kapcsán a kormány úgy határozott: a magyar honvédség alapfelszerelését jelentő kézi lőfegyverek mindegyike legyen magyar fejlesztésű és gyártmányú.
Ennek keretében kezdődött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt-nél a fegyverfejlesztés.

Első, kézzel jól fogható eredménye a nem túl kreatív elnevezésű G9HSP maroklőfegyver, vagyis pisztoly. A fegyver már túl van több teszt-körön, hamarosan a katonákhoz is kerül néhány tucat, hogy kitegyék azokat minden viszontagságnak.

Ezzel párhuzamosan készül a G-szériából géppisztoly (G9SMG) – a pisztollyal azonos, 9 mm-es lőszer kilövésére alkalmas eszköz -, gépkarabély (G224AR), amely NATO-kompatibilis lőszerrel is alkalmazható lesz, a G308BR, ami egy támogató lövész feladatok ellátására specializálódott, 7,62×51-es lőszerrel működő automata puska, valamint a gyalogsági támogatásra alkalmas, NATO-lőszerrell szerelt, G224LMG golyószóró.

A fejlesztés egyik kiemelt fókusza a modularitás, vagyis a fegyverrendszerek bizonyos elemei egymásra épülnek, néhol csereszabatosak. Ez nem csupán csökkenti a gyártási költségeket, de jelentősen növeli a gyártási kapacitást is.

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Csatlakozzon olvasóinkhoz!

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 21:00, vasárnap | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,