Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 25. 13:30, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Magyar-szlovák történelemóra Füleken

Magyar-szlovák történelemóra Füleken

Magyar-szlovák történelmi kerekasztal-beszélgetést rendeznek szombaton a szlovákiai Füleken. Arról lesz szó, hogyan ítélik meg a 20. század történetét a két nemzet szempontjából.

A Füleki Gimnázium aulájában először a Történelemóra című filmet vetítik le, amelyet Dusan Trancík, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem Film és Televízió Karának docense rendezett - tájékoztatta a Füleki Vármúzeum és a Charta XXI Megbékélési Mozgalom az MTI-t.
A film készítői szlovák és magyar tannyelvű gimnáziumok történelemóráit látogatták meg, a téma pedig egy érettségi tétel, az 1920-as trianoni békeszerződés. Két ellentétes értelmezés bontakozik ki a filmben, amelyben azt kutatták, milyen a fiatal magyarok és szlovákok történelmi tudata, milyen jövő vár rájuk, és mennyire jellemző a szomszédsági tolerancia.
A vetítést követően Különbségek a 20. század történetének magyar és szlovák interpretációiban címmel folytatnak kerekasztal-beszélgetést, amelyen a film rendezőjén kívül a tervek szerint részt vesz Surján László, az Európai Parlament KDNP-s alelnöke, Dusan Kovác, a Szlovák Történelmi Társaság elnöke, a Szlovák Tudományos Akadémia pozsonyi Történettudományi Intézetének munkatársa, Simon Attila, a Selye János Egyetem Történelmi Tanszékének tanszékvezető docense, és Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója.
A rendezvényre a füleki, a losonci, a rimaszombati és a salgótarjáni gimnáziumok tanárait és diákjait is várják a szervezők. Ez már a harmadik megbékélési rendezvény lesz Füleken, először 2011 őszén Megértésben címmel tartottak magyar-szlovák etnikai konfliktuskezelő tréninget a határ két oldalán élő nógrádi középiskolásoknak, majd 2012-ben Hidak Európa népei között címmel szerveztek kiállítást és beszélgetést a szlovákiai városban.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.

2024. Május 02. 11:18, csütörtök | Helyi

ingatlan.com: áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet.

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re.

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ