Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2012. Augusztus 30. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Magyar kézművesek is bemutatkoznak a vásárok vásárán Besztercebányán

Magyar kézművesek is bemutatkoznak a vásárok vásárán Besztercebányán

Három napon át zenés programok, gasztronómiai különlegességek, több ország kézműveseinek remekei jellemzik a hagyományos radványi vásárt Szlovákiában.

A híres besztercebányai radványi vásárt sokan a vásárok vásárának is nevezik. Olyan rendezvény ez, ahol a kézművesek vannak a középpontban, és egy olyan vásár ez, ami arról is híres, hogy valaha a leghíresebb betyár, Juraj Jánošík többször meglátogatta.
Létrejötte egészen a 17. századig nyúlik vissza, amikor az akkori egyedülálló Radvány (Radvaň) község 1655-ben Szent Mária születésének napján vásárszervezésre való jogot kapott. A vásárt évek óta Besztercebánya központjában szervezik, ahol a három napos forgatagban, a mulatozós emberek sokasága között különböző ételekből és italokból, kézműves és egyéb termékekből válogathatnak a látogatók. A 355. Radványi Kiállításra és Vásárra idén szeptember 14-16. között kerül sor. Kísérőrendezvényként folklóregyesületek, zenei csoportok, történelmi vívócsapatok fellépései színesítik a programot.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ebben az esztendőben is támogatásban részesíti a magyar népi kézművesek közös megjelenését a radványi vásáron, amit a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő magyar-szlovák tagozat szervez. Az idei kiállításin immár kilencedik alkalommal nyílik lehetőség a közös magyar standon történő megjelenésre. Ezúttal 17 magyar kézműves mutatkozik be a vásárlátogató közönségnek, köztük üvegműves, szíjgyártó, keramikus, ötvös, mézeskalácsos és szaruműves is.
Megyénkből a bokri sajtkészítők és Kanyó Alfonzné csuhéfonó tagja a magyar küldöttségnek.

Címkék: radványi vásár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Uzsgyi, eltoltam.....

Ezt mondta a bátonyterenyei rendőröknek az a 19 éves mátraverebélyi fiatal, aki egy üzlet előtt hagyott elektromos rollert lopott el.

2024. Július 17. 10:25, szerda | Helyi

Az idei júliusi hőhullám csúcsa

Az idei júliusi hőhullám csúcsa 12 fokkal haladja meg az elmúlt évtizedek átlagát. Júliusban erős és elhúzódó hőhullám sújtja Kelet-Európát.

2024. Július 17. 08:38, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 08:24, szerda | Helyi

Lakástűzzel indult a hét.

A betongyám felett eltört és veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop,Tűz ütött ki egy családi házban,Kétszer adtak munkát a korábbi vihar során lehasadt faágak a Nógrád vármegyei tűzoltóknak.