Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Július 16. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Magyar Kézműves Remek elismerés a salgótarjáni cukrásznak

Magyar Kézműves Remek elismerés a salgótarjáni cukrásznak

Átadtak a Magyar Kézműves Remek 2013 elismerő címeket. Ebben az évben 39 alkotót díjazott a pályázat meghirdetője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

A magyar kézműves hagyományok jobb hasznosítása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara első alkalommal 2002-ben hirdette meg az alkotó kézműves termékek jutalmazására a ”Magyar Kézműves Remek” elismerő cím adományozását. A különleges előállítási technológiát őrző és kiemelkedő minőségű kézműves termékek díjazásának célja a hagyományőrző vállalkozói kultúra, a kézműves szakma rangjának emelése és újabb piaci lehetőségeinek feltárása.
A Magyar Kézműves Remek pályázat ismertsége és rangja folyamatosan emelkedett. Míg 2002-ben 27 pályázó nyújtotta be alkotását, közülük 14-en nyerték el a Magyar Kézműves remek címet, 2013-ban rekordszámú – minden idők legtöbb pályázata – 132 pályamű érkezett, a zsűri pedig 39 Kézműves Remek címet adományozott, akik között található szövő, cukrász, kistermelő, pálinkakészítő, cserépkályhás, ruhatervező, gyöngyfűző, cipész és fafaragó is. A díjat idén egy Nógrád megyei kézműves érdemelte ki: Sólyom Zsuzsanna salgótarjáni cukrász, „Édes Magyarország” bonbonválogatása kapott elismerést.
2013-ban a pályázati felhívásra minden eddiginél színvonalasabb pályázati munkák érkeztek; így idén találkozhattunk a legtöbb, a pályázati felhívás követelményeinek és a díj céljainak legjobban megfelelő alkotással. Emellett ismét sok, a pályázaton újonnan megjelenő szakma képviselőjét, illetve innovatív termékeket is üdvözölhettek a bírálók.
A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből az MKIK a címátadást követően minden alkalommal kiállítást rendez, amely az idén egy hónapig (július 12. – augusztus 11.) lesz látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Címkék: kézműves

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 18:00, csütörtök | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 16. 15:45, csütörtök | Helyi

Szerbiában elfogtak egy férfit, aki az elnök megölésével fenyegetőzött.

Elfogtak egy zombori férfit csütörtökön, aki a közösségi médiában Aleksandar Vucic köztársasági elnök meggyilkolásával fenyegetőzött - közölte Ivica Dacic belügyminiszter.

2024. Május 16. 09:10, csütörtök | Helyi

Maruzsa Zoltán: idén 200 ezer notebook kerül az iskolákba.

Két éve 120 ezer digitális eszköz beszerzése történt meg, tavaly 140 ezer eszközé, az idén pedig 200 ezer notebook kerül a magyar általános és középiskolákba szerte az országban.

2024. Május 16. 08:54, csütörtök | Helyi

A fenntarthatósághoz és a digitalizációhoz fűződő viszonyról beszélgetett Áder János Kék bolygó podcastok felvétel.

A különböző generációk fenntarthatósághoz és digitalizációhoz fűződő viszonyáról beszélgetett Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastja következő két adásának nyilvános felvételén.