Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 31. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Magyar gyártású és 50 milliót spórolhatunk vele

Magyar gyártású és 50 milliót spórolhatunk vele

Két saját tervezésű intercity kocsi prototípusának gyártására kapott engedélyt a MÁV-tól a vasúttársaság egyik leányvállalata.

A szerelvények megfelelnek az európai szabványnak, de a külföldi kocsiknál 50 millió forinttal olcsóbbak lennének. Az alkatrészek 80 százalékát hazai beszállítóktól szereznék be.

 

A gépsorok már készen állnak, év végétől a MÁV szolnoki járműjavító egyik csarnokában szerelik össze a két magyar tervezésű intercity kocsi prototípusát.

- Lehetőséget biztosít arra, hogy bebizonyítsuk, hogy képesek vagyunk új személykocsik gyártására, és Magyarországon mintegy másfél évtizedes szünet után újraindulhat az iparág - mondta a hírTV-nek Meggyes Tibor, termelésszervezés-vezető.

A vasúti járműgyártást 17 éve állították le, Szolnokon azóta csak karbantartási munkákat végeznek a külföldön gyártott szerelvényeken. A MÁV járműparkjának átlagéletkora meghaladja a 30 évet.

- Kétszáz IC-kocsit kíván a következő tíz évben a MÁV beszerezni, illetve felújítani, erre a munkára szeretnénk pályázni. Első lépésként két prototípust készítünk el, az engedélyt a MÁV Zrt. igazgatóságától már megkaptuk. Terveink szerint 2012 végére ezeket át fogjuk adni a MÁV-Start részére - jelentette ki Zaránd György, a MÁV-Gépészet Zrt. vezérigazgatója.

Az új IC-kocsi nemcsak gyors, de kényelmes, és a modern technikával is felszerelték.

- 200 kilométeres végsebességgel száguldhat a teljesen klimatizált szerelvény. A kocsi kiegészül a korábban nemigen alkalmazott vizuális utas tájékoztatóval is - mondta Farkas László járműfejlesztési vezető.

A prototípust a tervek szerint 2013 tavaszán teszteli a MÁV, ha a szigorú előírásoknak megfelel, megkezdődhet a sorozatgyártás is. (rá)

hírTV

Címkék: vasút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.