Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2012. Április 26. 07:13, csütörtök | Kék hírek
Forrás: OrientPress

Állj vagy lövök – avagy változnak a fegyvertartási szabályok

Állj vagy lövök – avagy változnak a fegyvertartási szabályok

Egyszerűbb és engedékenyebb lett a fegyvertartás annak következtében, hogy az Országgyűlés még márciusban elfogadta a vonatkozó törvény és jogszabályok módosítását.

A legtöbb helyen könnyítettek a jogalkotók, de újként jelent meg a szabályozásban többek között a filmgyártás. „A változás következtében érintettek száma a vadászok esetében 60-65 ezer, sportolók esetében néhány tízezer lehet” - mondta az OrientPress Hírügynökség kérdésére Povázsai Sándor rendőr alezredes, aki sajtótájékoztató keretében ismertette a főbb fegyverjogszabályi változásokat.

A honatyák által márciusban elfogadott változások egyik része a hatáskörrel kapcsolatos feladatok módosulása, ahol a könnyítésre, a párhuzamok megszüntetésére törekedett a jogalkotó – mondta Povázsai Sándor rendőr alezredes, az ORFK Rendészeti Osztályának vezetője. Mint ismertette, korábban ugyanis két engedélyre volt szükség, egyrészt a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, valamint a rendőrség jóváhagyására. „A párhuzamosság, vagyis mindkét engedély szükségessége csak azon a területen marad meg, ahol az engedélykérő polgári vagy hadiipari tevékenységet – szolgáltatást, illetve gyártást – kíván folytatni” - tette hozzá az alezredes.

„Mivel Önök fiatalok, talán nem emlékeznek rá, de régebben lehetőség volt házilagos lőszerszerelés-és újratöltésre. Ezt most újra lehetővé teszi az új jogszabály” - ismertette Povázsai Sándor. Ilyen engedélyt ugyanakkor kizárólag az kaphat, aki a lőfegyver, lőszer tartására jogosító engedéllyel, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsgával rendelkezik. További kikötés, hogy a házilagos lőszerszerelés- és újratöltés nem űzhető haszonszerzési céllal, tehát tilos annak forgalmazása vagy átadása.

Érdekes jelenség a filmgyártás, amely új lőfegyvertartási célként jelenik meg a szabályozásban. Arról, hogy a változás okát ez, vagy akár a jogszabály más tekintetében mi váltotta ki, Povázsai Sándor nem tudott reagálni, mint mondta, erről a jogalkotót kell kérdezni. Povázsai ismertette ugyanakkor, hogy a filmgyártási tevékenység jogszabályba történő beillesztésének célja, hogy jogszerűen lehessen behozni és tartani az országba filmkészítéshez szükséges lőfegyvereket, amik azonban csakis vaktölténnyel használhatóak. A filmek esetében kikötés, hogy engedélyt csak az a szervezet kaphat, akinek tevékenységi köre legalább tíz éve kiterjed a filmes fegyvertechnikai és pirotechnikai szolgáltatás nyújtására.

Egyszerűsödik az új fegyver vásárlása is, ugyanis akinek már van tartási engedélye, minden további nélkül vásárolhat új fegyvert, anélkül, hogy előbb a rendőrségtől megszerzési engedélyt kellene szereznie. „Így a vásárlónak csak annyi dolga lesz, hogy a már megvásárolt új fegyverrel bemenjen a hatósághoz és az engedélyébe bevezettesse annak adatait”- mondta az OrientPress Hírügynökségnek adott interjújában Povázsai. Hozzátette: a vadászok esetében az érintettek köre mintegy 60-65 ezer lehet. Ez esetben azonban a kereskedők felelőssége jelentősen megnő, mivel fokozottan kell ellenőrizniük, hogy a vásárló rendelkezik e a szükséges engedéllyel. Kérdésünkre elmondta, őket is fokozottan ellenőrzik, hogy jogtalan kezébe ne kerüljön fegyver, ha mégis ilyen történik, az illetőnek visszavonják a kereskedelmi engedélyét és bezárhatja a boltot.

A sportolóknak is könnyebb lesz ezentúl a fegyvertartás, miután eltörölték a sport célú lőfegyverek mennyiségére vonatkozó számbeli korlátozást. „Eddig ugyanis három hosszú és két rövid fegyvert tarthattak. Az ő esetükben néhány tízezer lehet az érintettek száma” - mondta az alezredes.

Nemcsak a fegyvervétel-és tartás, de a szállításra vonatkozó szabályok is engedékenyebbek lettek a korábbiaknál. „Ennek során a folyamatos felügyelet helyett a kellő gondosság az elvárás” - mondta Povázsai.

Ezzel szemben engedélykötelesség válik a muzeális fegyverek gyártása, a javítása és forgalmazása, valamint a színházi fegyverek behozatala, kivitele és átszállítása is.

A bűncselekmények és szabálysértések körére vonatkozó szabályok is megújultak. „A kizárás meghatározott szabálysértések elkövetése esetének ugyanis 2 évről 6 hónapra csökkent” - ismertette a rendőr alezredes.

Szigorodik ugyanakkor az, hogy a korábbi öt nappal szemben a lőfegyver hatósági igazolványának elvesztése esetén a tulajdonosnak azonnali bejelentési kötelezettsége van.

Óvári Enikő
OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 01. 11:11, szerda | Kék hírek

Hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki késsel fenyegetőzött egy rendőri intézkedés során

Hat év börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki késsel fenyegetőzött egy rendőri intézkedés során, az ügyészség súlyosításért fellebbezett - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-t.

2023. Január 06. 13:18, péntek | Kék hírek

A nyílt utcán lőtt rá rokonára Győrben

Győrben egy gázriasztó pisztolyból adott le családtagjára egy lövést a 21 éves férfi, akit a rendőrök mintegy tíz perc leforgása alatt elfogtak.

2023. Január 05. 11:41, csütörtök | Kék hírek

Egy bakonyi faluban találtak rá a rendőrök a Szlovákiából eltűnt 15 éves lányra

Egy szlovák állampolgár eltűnéséről tájékoztatta a rendőrséget a külföldi társszerve. A fiatal lány nyugtalanító eltűnését édesapja jelentette be 2023. január 3-án.

2023. Január 04. 16:18, szerda | Kék hírek

Győrbe ment bulizni szilveszterkor a 24 éves Barbara, azóta nem látták

Utoljára életjelet 2023. január 1-jén a hajnali órákban adott magáról, amikor ismeretlen személy telefonjáról felhívta az édesanyját.