Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. November 05. 11:55, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Állami segítséget vár a Palóc Múzeum

Állami segítséget vár a Palóc Múzeum

A Palóc Múzeum fenntartását célzó állami segítségre vár Balassagyarmat, miután erre már szóbeli ígéretet kaptak.

Mint korábban beszámoltunk róla, megyénként csak egy megyei múzeumi szervezetet támogat a jövőben a kormány, a többi intézmény önkormányzati fenntartásba kerül. Nógrádban a salgótarjáni múzeum kapta meg a megyei státuszt, a döntés nehéz terheket róhat Balassagyarmatra. Az Ipoly-parti város vezetése, a Polgárok Balassagyarmatért Alapítvány és számos civil szervezet támogatásával ezért kezdeményezte a Palóc Múzeum megyei rangra emelését. A számukra hátrányos döntést követően a balassagyarmatiak az állami védelem szükségessége mellett érveltek, hangsúlyozva, hogy a Palóc Múzeum esetében azért szükséges a kiemelt támogatás, hogy az továbbra is a magyar nemzetközösség egyik legrégebbi, és legkiterjedtebb, államhatárokon átnyúló népcsoportjának, a palócságnak legfontosabb identitásközpontjaként működhessen. A felújított csesztvei Madách Imre Emlékmúzeum nyitóünnepségén L. Simon László, kulturális államtitkár is hangsúlyozta: indokoltnak találják a kérést és mint mondta, a kormányzat nem hagyja magára ebben a kérdésben Balassagyarmatot. Tárgyalják a kérést és minden valószínűség szerint állami védelem alá helyezik a 121 éves Palóc Múzeumot.

Címkék: Palóc Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:38, kedd | Helyi

Mabisz: újabb járművekre kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni.

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz)

2024. Május 14. 08:21, kedd | Helyi

Cannes - Kedden kezdődik a 77. cannes-i fesztivál.

A hollywoodi sztárok valamennyi generációja, Richard Gere-től Meryl Streepen át olyan feltörekvő csillagokig, mint Barry Keoghan, Jacob Elordi, Margaret Qualley és Anya Taylor-Joy.

2024. Május 14. 08:00, kedd | Helyi

Hideg reggel után kellemes, májusi idő.

Még nyugaton-délnyugaton lehet több felhő, ott kisebb csapadék is előfordulhat. Napközben aztán folytatódik a túlnyomóan napos idő csupán délen alakulhat egy-egy zápor.

2024. Május 13. 12:00, hétfő | Helyi

Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken.

A Múzeumok és Galériák Éjszakáját rendezik meg szombaton a felvidéki Füleken, a program központi témája Egyiptom lesz a szervező Füleki Vármúzeum.