Hírek
2012. Május 09. 14:11, szerda |
Belföld
Forrás: OrientPress
Libamáj tokaji borral – királyi lakoma a Budai Várban
Egy hétvégére most bárki királynak érezheti magát a Budai Várban, ahol június 1-3. között rendezik meg a Budavári Libamájfesztivált, amelynek díszvendége idén a Tokaji borrégió lesz.
A hagyományos és az újragondolt receptek alapján készült magyar libamáj ételeket most Tokaji borokkal és egyéb magyar ínyencségekkel kóstolhatjuk együtt, elérhető áron. A fesztiváli hangulatról minden nap élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak.
A rendezvény előtt megalkotják a fesztivál hivatalos libamáj ételét, a Budavári Libamájat, amelyet a fesztiválon a meghívott éttermek standjánál lehet majd megkóstolni. A látogatók az éttermek mellett libamájhoz illő gasztronómiai különlegességekből (például lekvárokból, borokból, pálinkákból), valamint a Kézműves Magyar Ízek termékeiből kóstolhatnak és vásárolhatnak. A Tokaji borrégiót pedig tíz borász képviseli a fesztiválon, június első hétvégéjén.
A gasztronómia iránt érdeklődők mellett a családosoknak is kedveznek a szervezők: a Budavári Libamájfesztiválon a kiváló magyar ízek mellett a hangulatról élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak. A koncertek mellett pedig bábelőadással, óriás libajátékkal, játszósarokkal, Ludas Matyi hasonmásversennyel is várják a látogatókat. A fesztiválozók a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ( NESZ ) szervezésében olyan hagyományőrző népművészekkel és kézművesekkel is találkozhatnak, akiknek a mesterségük a gasztronómiához kapcsolódik, úgymint fazekas, késkészítő, fafaragó, vászonszövő vagy kosárfonó.
A libamáj a magyar gasztronómia és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része, már az 1500-as években, Bornemissza Anna által készített receptkönyv is tartalmazta a sült libamáj receptjét. Többek között ez az írott emlék is bizonyítja, hogy Magyarországon több mint 400 éves hagyománya van a hízott libatenyésztésnek.
“Idén negyedik alkalommal rendezzük meg a Libamájfesztivált. Eddig Orosházán, a libamáj fellegvárában tartottuk, és most első alkalommal rendezzük meg a Budai Várban. A korábbi fesztiválokat 12-15 ezren látogatták, akik rendezvényeként 1200 kg libamájat fogyasztottak. A fesztivál egyik fő célja, hogy egy évben egyszer mindenkinek legyen lehetősége megfizethető áron részesülni ebből a gasztronómiai élményből.” – mondta Pap Krisztián, a fesztivált szervező MIKSZ vezérigazgatója.
A Budavári Libamájfesztivál napi belépője, kupon formájában, 5000 forintos vásárlás esetén, 2012. december 31-ig teljes egészében levásárolható a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltjában (Budapest, III. Ker, Szőlőkert u. 4/b). Ha pedig valaki már beleszeretett ebbe a különleges hungarikumba, még egy-két receptötletet is elleshet a fesztiválon vagy a facebook.com/magyarizek oldalon.
A fesztivált a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. szervezi, amely a magyar minőségi élelmiszerek és a magyar termelők népszerűsítését, segítését tűzte ki céljául. A Budavári Libamájfesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, háziasszonya pedig Borbás Marcsi.
OrientPress Hírügynökség
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 23. 06:00, hétfő | Belföld
Szijjártó Péter: újraindult a kőolaj szállítása Magyarország felé a Barátság kőolajvezetéken
Újraindult a kőolaj szállítása Magyarország felé a Barátság kőolajvezetéken - közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap kora délután a Facebook-oldalán.
2024. December 23. 06:00, hétfő | Belföld
A hét elején még többfelé várható csapadék, de karácsonykor már derült idő várható
A hét elején még többfelé várható hó, havas eső, eső, majd karácsony első napján már kiderül az ég, és a következő napokban jobbára napos időre kell készülni 2-8 Celsius-fok közötti csúcshőmérséklettel.
2024. December 23. 06:00, hétfő | Belföld
Meteorológia: a Mecsekben 20 centiméter hó is hullhat hétfőn
A Mecsekben 15-20 centiméternél is több hó hullhat hétfőn - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap.