Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2013. Január 21. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Lezárják az emlékévet és megünneplik a magyar kultúrát Salgótarjánban

Lezárják az emlékévet és megünneplik a magyar kultúrát Salgótarjánban

Salgótarjánban egyszerre ünneplik a magyar kultúra napját és zárják le a várossá válás 90. évfordulójára szervezett 2012-es emlékévet január 27-én.

Ezen a napon tartja záró ülését a Salgótarján 90 éve Város Emlékév emlékbizottsága, majd Birkás Babett képzőművész alkotásaiból nyitnak meg kiállítást a József Attila Művelődési és Konferencia Központban. Itt tartják a díszünnepséget is, amelyen bemutatják a Kincses Nógrád című színpadi játékot a Zenthe Ferenc Színház és a Nógrád Táncegyüttes közreműködésével. A magyar kultúra napjára készített előadás a nógrádi táj folklórjából és irodalmából merítve mutatja be a palóc gondolkodásmód és érzelemvilág jellegzetes vonásait.
Szécsényben a Dűvő Együttes, Kubinyi Júlia és Benko Fruzsina Borbála lép fel a művelődési központban 21-én, az ünnepségen Hrubik Béla, a Csemadok országos elnökségének tagja mond köszöntőt.
Balassagyarmaton azt is megünneplik a kultúra napján, hogy a városi Palóc Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) tagintézményévé vált. A rendezvényen Csorba László, a MNM főigazgatója mond köszöntőt, Lengyel Ágnes balassagyarmati igazgató ismerteti a múzeum terveit, a múzeum történetét pedig korabeli dokumentumok idézeteivel elevenítik meg.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Címkék: kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 12:00, péntek | Helyi

Vesztére másodszor is visszatért a hívatlan vendég.

Folyamatos pénzzavarban volt az a 37 éves férfi, aki kétszer tért vissza lopni ugyanabba a salgótarjáni ingatlanba, de a háziak mindkétszer rajtakapták.

2024. Július 19. 11:30, péntek | Helyi

Egy bűncselekmény-sorozat vége!!!

Körözés alapján július 17-én fogták el munkatársaink azt a férfit, aki Salgótarjánban és a környező településeken több lopást és gépkocsifeltörést követett el.

2024. Július 19. 08:44, péntek | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 19. 08:24, péntek | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.