Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 12. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Létszámleépítés lesz a százhalombattai MOL olajfinomítóban

Létszámleépítés lesz a százhalombattai MOL olajfinomítóban

A tavalyi év végén közel száz munkavállalót bocsátottak el a MOL százhalombattai olajfinomítójából. A szervezett létszámleépítés ezzel még nem fejeződött be, hiszen csoportszinten közel hétszáz dolgozót érint. Galambos László Finomítás igazgató azt nyilatkozta a Százhalombattai Hírtükörnek, hogy a gazdasági válság és az iparág európai szereplőit sújtó nehézségek őket is arra készteti, hogy átalakítsák, hatékonyabbá tegyék működésüket.

Ha nem lépnek most, a válság kényszerít majd erre később, de akkor sokkal fájdalmasabb intézkedésekre lenne szükség. Mint mondta: 'ha konkrétan a Finomítás területére koncentrálunk, észre kell vennünk, hogy itt is változtatásra van szükség.' Európában a finomítói kapacitás 8 százalékát zárták be 2012-ben, amely öt Dunai Finomítónak megfelelő kőolaj-feldolgozó kapacitást jelent, és a finomítók 75 százaléka veszteséges. Korábban azt lehetett mondani, hogy a mi finomítóink a legjobbak Európában. Ma már csak annyit állíthatunk, hogy Európa tíz leghatékonyabb finomítója közül kettő a miénk.

Galambos László azt mondta, nemzetközi összehasonlítások és a szakemberek külföldi látogatásai alapján úgy látszik, hogy különösen a létszámhatékonyságban van jelentős elmaradás a hasonló nagyságú, fejlettségű, automatizáltságú üzemekhez képest. Mind fizikai, mind szellemi-adminisztratív munkakörökben jóval több munkavállalót foglalkoztatnak, mint a versenytársak. Amennyiben hosszú távon vissza akarják szerezni vezető pozíciójukat, ezen a területen is lépni kell.

A hatékonyság javítása a MOL Csoport minden vállalatánál folyamatos feladat. Magyarországon jelenleg minden szervezetben zajlanak leépítések. A Tiszai Vegyi Kombinátban például hasonló arányú létszám-ésszerűsítés folyik, mint Százhalombattán, és a tervezett három ütemből kettő már lezárult. Galambos László azt mondta, nemzetközi szinten jelenlegi bejelentésük csak Magyarországra és Szlovákiára vonatkozik. A létszámleépítés Szlovákiában a Slovnaft közel 250 munkavállalóját érinti. Ugyanakkor a MOL-csoport többi külföldi üzemében, így például Horvátországban is volt már költséghatékonyságot növelő program - jelentős létszámcsökkentéssel.

A Finomítási igazgató azt mondta, a létszámcsökkentés – a MOL Üzemi Tanácsának, valamint az érintett munkaügyi központoknak történt bejelentéseknek megfelelően – várhatóan 656 főt fog érinteni több ütemben a MOL Nyrt.-ben, tehát nemcsak Százhalombattán, hanem a vállalat egészében, az ország egész területén, és a tervek szerint 2012 novemberétől 2013. második negyedévének elejéig tart.

A létszámleépítés egy átfogó folyamat, egy működés-felülvizsgálati és szervezet-átalakítási program utolsó lépése volt. Galambos László azt mondta, először kidolgozták a hatékonyabb működés folyamatait és az ezek végrehajtásához szükséges új szervezeti felépítést. Az új szervezetekhez tartozó feladatokhoz határozták meg a szükséges létszámot, minden esetben figyelembe véve a biztonságos üzemvitel feltételeinek maradéktalan fenntartását és a hatékonysági elvárásokat. A kiválasztás szempontja az volt, hogy minden munkakörben a legképzettebb és legjobb teljesítményt nyújtó munkatársak maradjanak a vállalatnál.

A Finomítás új működéséhez, szervezetéhez tartozó létszámokat még október folyamán közölték az Üzemi Tanáccsal, a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal. A leépítések egy részét már végrehajtották. A második lépés - amelyhez bizonyos betanítások tartoznak – 2013. első negyedévében valósul meg. Folynak a tárgyalások a vállalat és a szakszervezetek között a heti 36 órás munkarend megszüntetéséről is. Amennyiben az érintett üzemekben átállnak a heti 40 órás munkarendre, az további leépítést eredményezhet. tartalmazzák.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére