Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2022. November 28. 08:20, hétfő | Helyi
Forrás: police.hu

Legyen óvatos az online bankolással

Legyen óvatos az online bankolással

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait a netbank használatára vonatkozóan.

A rendőrségen 2022. november 17-én egy magyarnándori férfi tett feljelentést, miszerint az előző nap este internetes banki oldalának használata közben négymilló forinttal károsították őt meg ismeretlen csalók. A férfi előző este be akart lépni az internetes netbankjába és onnan utalást indítani, azonban az interneten keresztül egy, az eredeti netbank felülethez megszólalásig hasonlító oldalra lépett be. Ez az online oldal a sértett részére az eredeti netbankhoz hasonló módon küldte a belépéshez szükséges nyolc számjegyű kódokat, így a férfi nem fogott gyanút. A kódok beírását követően azonban a férfi számlájáról – a sértett akaratán kívül - négymillió forint került átutalásra egy idegen számlára.

Ugyanezzel a módszerrel november 23-án egy érsekvadkerti nő számlájáról szereztek meg több mint 400.000 forintot a csalók.

A rendőrség mindkét esetben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen elkövető ellen, aki a sértettek netbankjához megszólalásig hasonlító adathalász felületet hozott létre, amelynek segítségével megszerezte a sértettek netbankjához szükséges belépési adatait és megkárosította őket.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében azt kéri a bankszámla-tulajdonosoktól, hogy amennyiben netbankon keresztül intézik a pénzügyeiket, úgy használják a bank telefonkészülékekre letölthető netbank-applikációját, és ne a böngészőbe beírva nyissák meg a netbankot. A csalók nem csak a pénzintézetek internetes oldalait tudják lemásolni, de a telefonszámukkal is vissza tudnak élni. Mielőtt bejelentkeznének az internetbankba, mindig ellenőrizzék a böngésző címsávban a honlap pontos címét, majd kattintsanak a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra, így láthatják, hogy valóban az Önök bankja üzemelteti-e a honlapot. Azonnal zárják be az oldalt, ha más jelenne meg! Amennyiben a megszokott banki telefonszámról, de nem magyar nyelven kap a Banktól választ az ügyfél, az is gyanús jel!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget vagy tegyen bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 17:31, péntek | Helyi

Családi ház fala omlott le Karancsalján

Leomlott egy családi ház vályogfala huszonöt négyzetméteres területen csütörtök este Karancsalján, a Rákóczi úton. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók egy munkagép segítségével lebontották az érintett falszakaszt, majd fa gerend

2023. Február 02. 11:37, csütörtök | Helyi

Másodszorra érdemelte ki „Az év iskolarendőre” díjat

Gemer Gabriella címzetes rendőr százados első alkalommal a szécsényi, míg második alkalommal a balassagyarmati diákok közlekedésre nevelése terén nyújtott magas színvonalú munkája révén kapta meg a rangos elismerést.

2023. Február 02. 09:54, csütörtök | Helyi

Rács mögött a telephelyre betörők

A szécsényi rendőrök elfogták azt a három férfit, akik egy nógrádmegyeri telephelyre törtek be. A Szécsényi Rendőrkapitányság eljárást folytat jármű önkényes elvétele bűntett, valamint lopás és rongálás bűncselekmények mega

2023. Február 02. 09:54, csütörtök | Helyi

Vigyázzanak! Nógrád vármegyében ismét felbukkantak az „unokázós” csalók!

Vigyázzanak! Nógrád vármegyében ismét felbukkantak az „unokázós” csalók! Salgótarjánban hat alkalommal, míg Balassagyarmaton négy esetben hívtak fel időseket a csalók és a régi „unokázós” trükkel próbálkoztak nagyobb össz