Városlista
2021. október 16, szombat - Gál

Hírek

2012. Január 14. 07:04, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Lecsapott az euróövezetre az S&P

Lecsapott az euróövezetre az S&P

Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

A hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-besorolást Franciaországtól – a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól – és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország „AAA” osztályzatát viszont megerősítette.

A nemzetközi hitelminősítő a pénteki európai és amerikai tőzsdezárások után jelentette be hivatalosan a leminősítéseket, amelyek híre azonban már órákkal korábban elterjedt a piacokon. Franciaország leminősítésének tényét az S&P bejelentése előtt nem sokkal Francois Baroin francia pénzügyminiszter már nyilvánosságra hozta, majd a francia kormány tagjai válságtanácskozásra gyűltek össze.

A Standard & Poor's egy fokozattal „AA plusz”-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását, amelyet – 14 másik euróövezeti országéval együtt – december 5-én vett negatív kihatású felülvizsgálat alá. Olaszország osztályzatát két fokozattal az eddigi „A” sávból a már csak gyenge befektetői „BBB plusz”-ra rontotta a cég.

Alattunk Portugália

A londoni idő szerint péntek éjjel közzétett teljes lista szerint az S&P két fokozattal rontotta – Olaszország mellett – Ciprus, Portugália és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait, és egy fokozattal Ausztria, Franciaország, Málta, Szlovákia és Szlovénia hosszú lejáratú államadós-osztályzatait. Portugáliát a cég az eddigi „BBB mínusz”-ról két osztattal a már nem befektetési ajánlású „BB” szintre sorolta vissza. Az új portugál osztályzat egy fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországnak december végén megadott besorolásnál. A Standard & Poor's december 21-én az addigi „BBB mínusz”-ról egy fokozattal a nem befektetői sáv felső szélét jelentő „BB plusz”-ra minősítette át a hosszú távú magyar szuverén deviza- és forintadósság osztályzatait.

Az S&P pénteken megerősítette Belgium, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Luxemburg és Hollandia hosszú futamú minősítéseit. A hitelminősítő egyben megszüntette valamennyi érintett ország negatív felülvizsgálatát, viszont a leminősített államadósok besorolásaira – Szlovákia kivételével – további osztályzatrontás távlati lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe. Ciprus hosszú távú besorolásait a december 5-én bejelentett felülvizsgálat nem érintette, mert ennek az országnak a hosszú távú osztályzatai akkor már negatív figyelőlistán voltak.

Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a múlt hónapban cég, mert az akkori indoklás szerint a görög „CC” besorolás – a világ legrosszabb szuverén osztályzata – egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás „viszonylag magas kockázatát jelzi”.

További romlást várnak

Az euróövezeti országok közül jelenleg csak Németország és Szlovákia osztályzatainak kilátása stabil, a többieké negatív. A Standard & Poor's a péntek éjjeli leminősítésekhez fűzött elemzésében kiemelte: a negatív kilátások „legalább egy a háromhoz esélyt” jeleznek arra, hogy az érintett országok besorolásai még az idén vagy 2013-ban ismét romlanak. Az eurótagállamok közül az S&P most már csak négyre – Németországra, Finnországra, Hollandiára és Luxemburgra – tart érvényben „AAA” besorolást.

A pénteki leminősítések egyben azt is jelentik, hogy Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen „AAA” besorolású nagy garantáló országa. Ebből a szempontból különösen súlyos fejlemény a francia „AAA” besorolás megvonása, mivel Franciaország volt eddig az EFSF másik legnagyobb, „AAA” osztályzatú garanciavállalója. Elemzők szerint a mentőmechanizmus Franciaország leminősítése nyomán valószínűleg nehezebben – vagy legalábbis kedvezőtlenebb kondíciókkal – lesz képes finanszírozást felhajtani a piacról a gyengébb helyzetű tagállamoknak, elsősorban az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.

A leminősítés indoklásában a Standard & Poor's közölte: a tavaly december 9-i EU-válságcsúcs eredményei és az azóta elhangzott politikusi nyilatkozatok nyomán a cég véleménye az, hogy az értekezleten elért megállapodás nem hozott olyan mértékű áttörést, amelyre az euróövezet pénzügyi problémáinak teljes körű kezeléséhez lett volna szükség. A Standard & Poor's szerint emellett a politikai megállapodás nem nyújt elegendő további forrást, sem megfelelő működési rugalmasságot az euróövezeti mentőmechanizmusok megerősítésére, és nem biztosít elégséges támogatást a megnövekedett piaci feszültségeknek kitett szuverén adósok számára.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 15. 16:07, péntek | Külföld

Az Egyesült Államok több mint 17 millió adag vakcinát adományoz az Afrikai Uniónak

Az Egyesült Államok több mint 17 millió adag Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcinát adományoz az Afrikai Uniónak

2021. Október 15. 14:01, péntek | Külföld

A teljesen beoltottaknak hamarosan gyorsteszt is elég lesz az angliai beutazás után

A jövő hét végétől gyorsteszt elvégzése is elegendő lesz az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták.

2021. Október 15. 09:51, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma meghaladja a 239,5 milliót, a halálos áldozatoké 4,88 milliót a világon

A világon 239 589 906 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 881 672 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem - közép-európai idő szerint - péntek reggeli adatai alapján.

2021. Október 15. 07:00, péntek | Külföld

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy 2022 legyen az ifjúság európai éve

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy 2022-t nyilvánítsák az ifjúság európai évévé - erről tájékoztatott az uniós bizottság csütörtökön.