Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2015. Március 13. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Lebukás hamis diákigazolvánnyal – mire lehet számítani?

Lebukás hamis diákigazolvánnyal – mire lehet számítani?

Mire számíthat az az egyetemista, aki egy „szerzett” hamis diákigazolvánnyal veszi igénybe az utazási kedvezményeket és lebukik a rendőrségnél.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Az egyetemen passzív félévet vettem fel, így nem vagyok jogosult diákigazolványra. Még is egy ismerősömtől kaptam egy ideiglenes diákot, hogy ne kerüljön, olyan sokba az utazás. Sajnos a vonaton valami probléma volt az ideiglenes diákkal és egy rendőr felvette az adataimat, valamint lefoglalta a hamis papírt. Kaptam egy levelet a rendőrségtől, melyben azt írják, ki fognak hallgatni. Mire számíthatok? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Ahogyan levelében helyesen írta olyan okirat alapján vett igénybe utazási kedvezményt, amely okirat, esetünkben a diákigazolvány felhasználására nem volt jogosult, így okirat-hamisítást követett el. Okirat-hamisítás, ha hamis, hamisított igazolványt használ fel valaki, mint ahogyan ön is tette.
Valószínűleg a rendőrségen gyanúsítottként fogják kihallgatni, ahol pontosan közlik önnel, hogy milyen bűncselekménnyel gyanúsítják. Azt önnek kell eldöntenie, hogy ilyen nyilvánvaló esetben van-e értelme az elkövetést tagadni. Valószínűsítem, hogy egyetemistaként nem volt még hasonló ügye és büntetlen előéletű, így azt sem tartom kizártnak, hogy önnel szemben büntetést sem fognak az eljárás végén kiszabni, hanem csak ú.n. intézkedést pl. próbára bocsátást alkalmaznak.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Schill Szabolcs ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 04. 16:57, szombat | Belföld

OKF: már 2300 felett a tűzoltói munkák száma

Továbbra is sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak elsősorban a Dunántúlon, szombaton kora délután országszerte már meghaladta a 2300-at a beavatkozások száma.

2023. Február 04. 10:02, szombat | Belföld

Vihar - Vasútvonalak és autópálya-pihenő működését is akadályozzák kidőlt fák

Zirc és Veszprém, valamint Dombóvár és Kaposvár között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az M1-es autópálya Hanság pihenőjét pedig mindkét irányban lezárták fakidőlések miatt - közölte a Mávinform és az Útinform szombaton.

2023. Február 04. 10:01, szombat | Belföld

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban pénteken, a rendőrök a bejelentést követő fél órán belül elfogták a gyanúsítottat - közölte a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.