Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2015. Március 13. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Lebukás hamis diákigazolvánnyal – mire lehet számítani?

Lebukás hamis diákigazolvánnyal – mire lehet számítani?

Mire számíthat az az egyetemista, aki egy „szerzett” hamis diákigazolvánnyal veszi igénybe az utazási kedvezményeket és lebukik a rendőrségnél.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Az egyetemen passzív félévet vettem fel, így nem vagyok jogosult diákigazolványra. Még is egy ismerősömtől kaptam egy ideiglenes diákot, hogy ne kerüljön, olyan sokba az utazás. Sajnos a vonaton valami probléma volt az ideiglenes diákkal és egy rendőr felvette az adataimat, valamint lefoglalta a hamis papírt. Kaptam egy levelet a rendőrségtől, melyben azt írják, ki fognak hallgatni. Mire számíthatok? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Ahogyan levelében helyesen írta olyan okirat alapján vett igénybe utazási kedvezményt, amely okirat, esetünkben a diákigazolvány felhasználására nem volt jogosult, így okirat-hamisítást követett el. Okirat-hamisítás, ha hamis, hamisított igazolványt használ fel valaki, mint ahogyan ön is tette.
Valószínűleg a rendőrségen gyanúsítottként fogják kihallgatni, ahol pontosan közlik önnel, hogy milyen bűncselekménnyel gyanúsítják. Azt önnek kell eldöntenie, hogy ilyen nyilvánvaló esetben van-e értelme az elkövetést tagadni. Valószínűsítem, hogy egyetemistaként nem volt még hasonló ügye és büntetlen előéletű, így azt sem tartom kizártnak, hogy önnel szemben büntetést sem fognak az eljárás végén kiszabni, hanem csak ú.n. intézkedést pl. próbára bocsátást alkalmaznak.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Schill Szabolcs ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 9. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Március 03. 08:55, vasárnap | Belföld

Szentkirályi Alexandra: a kormány jelentősen növelte az egészségügyi kiadásokat

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar emberek jó egészségügyi ellátást, az egészségügyi dolgozók pedig még nagyobb megbecsülést kapjanak, ezért az egészségügyre fordított kiadások összegét jelentősen növelte

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.