Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2012. Október 04. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lazít a kormány a jövő évi hiánycélon

Lazít a kormány a jövő évi hiánycélon

Nem várhatók drasztikus kiigazító intézkedések jövőre, miután a kormány módosítja a 2013-as költségvetésben meghatározott hiánycélt – tudta meg a Magyar Nemzet kormányzati forrásból.

A kabinet eredetileg 2,2 százalékos GDP-arányos deficitet vállalt a 2013-as büdzsé tervezetében, amit a közeljövőben 2,8 százalékra kíván növelni. Ezzel 130–150 milliárd forintos mozgástere lesz az államnak, vagyis ennyivel több pénzből gazdálkodhat jövőre. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a 2,8 százalékos hiánycél viszont „kőbe lesz vésve”, tehát ennél magasabb nem lehet a deficit, mert az már adósságnövelő hatással járna.Az Európai Bizottság ellenállásába sem ütközhet ez a módosítás, hiszen a brüsszeli testület csupán azt várja el hazánktól, hogy a költségvetés hiánya a maastrichti kritériumokban foglalt GDP-arányos 3 százalék alatt maradjon.

Így a jövő évi büdzsé tervezett sarokszámai alapján nagy esély van arra, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, ami már hazánk 2004-es uniós csatlakozása óta folyik ellenünk. A jövő évi büdzsé jelenleg érvényes tervezete többek között azért szorul korrekcióra, mert a hazai gazdaság az előrejelzések szerint lassabban nő jövőre a költségvetésben szereplő 1,6 százaléknál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 05. 07:55, hétfő | Belföld

A héten visszatér a kánikula, de a hajnalok frissítőek lesznek

Hétfőn még szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, majd csökken a csapadék esélye, és visszatér a jellemzően napos idő gomoly- és fátyolfelhőkkel.

2024. Augusztus 04. 09:31, vasárnap | Belföld

Felszentelték a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Bözödújfalu immár nemcsak a falurombolás, hanem a közösség kitartásának, összefogásának és újjászültésének jelképe is

2024. Augusztus 04. 09:27, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 31. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Augusztus 04. 09:24, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: Brüsszelből intézhették a Magyarország elleni ukrán olajembargót

Brüsszelben nem tudják elviselni, hogy Magyarország, minden nyomásgyakorlás ellenére, nem hátrál