Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2012. December 10. 11:55, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Látogató- és rendezvényközpontot adtak át Nógrádgárdonyban

Látogató- és rendezvényközpontot adtak át Nógrádgárdonyban

Látogató- és rendezvényközpontot nyitottak meg ünnepélyes külsőségek között december 8-án Nógrádgárdonyban, a kastély közelében.

Ez a Balassagyarmattól néhány kilométerre található, alig hetven lakosú község már eddig is kedvence volt a turistáknak, és az egykori Majláth-kastélyban kialakított Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel és egyben szívszanatórium miatt a gyógyulni vágyóknak is. A felújított épület megtartotta nevét, ma is Kulcsár-háznak hívják, a régi időkben a Majláth grófok kulcsárának háza volt.

A megnyitón Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke méltatta az esemény jelentőségét, hogy ezen a hátrányos helyzetben lévő területen egy olyan ház nyílt meg, amely komplex turisztikai szolgáltatást nyújt, és szervesen integrálódik majd Nógrád megye legújabb fejlesztéseibe. A Kulcsár-Ház Kft. 47 millió forint uniós támogatást nyert a „Vissza a gyökerekhez” - Nógrádgárdonyi volt kulcsárház hasznosítása turisztikai szolgáltatás céljára című pályázatával az ÉMOP-2.1.1/C-11 pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében.

Megújult épülettel és komplex turisztikai központtal gyarapodik a megye, amely bemutatja a palóc hagyományokat, a régi uradalom életét, és az önfenntartó gazdaság elméletét - tette hozzá.

A projekt életre keltője, dr. Takács Zoltán a környezettudatosságot emelte ki beszédében, valamint azt, hogy a ház bemutatja hogyan éltek itt őseink, és ennek ma is üzenete van számunkra.

A rendezvényközpontban külön szobát alakítottak ki a Majláth grófék életének bemutatására, valamint a palóc viselet és bútorok számára is jutott hely. Ötvenen férnek el a különteremben, 110-en a teraszon, és ötvenen a látványkonyhában.

A látogatóházban kerékpárkölcsönző működik, és egyben gyorsszerviz is, de nemcsak a kerékpárosoknak nyújt majd pihenést, hanem a gyalogos zarándokoknak. Nógrádgárdony a magyar vallási turizmus kiemelkedő útvonalának, a Mária útnak is része. A fejlesztést az épület tulajdonosa, a Kulcsár-Ház kft. valósította meg.

A megnyitó alkalmából tanulmányútra hívta a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága és a Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel a turisztikai szakújságírókat, akik a 2009-ben megvalósult Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotelben kaptak szállást, így egyben ezt a létesítményt is megismerhették és részt vehettek az év végi műsoros vacsorán.

Görög Rudolf, a nógrádgárdonyi Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel igazgatója mutatta be az egykori Majláth-kastélyban kialakított egészségkomplexumot, amely egyben szívszanatórium is. Arról is gondoskodott, hogy a vállalkozó kedvű tollforgatók ne unatkozzanak, Ordódy Viktória marketing vezető segítségével sportos programot állított össze. A kastélytúra után aqua riding (víz alatti kerékpározás és torna) edzésen és zumba oktatáson vehettünk részt. Azt is megtudhattuk, mennyi a vérnyomásunk, és a vércukrunk. Kihasználtuk az alkalmat és az ott lévő híres professzortól, Rudas Lászlótól pedig mélyreható elemzést kaptunk a koleszterin okozta problémákról.

Majláth István Géza gróf két unokája is megtisztelte az ünnepséget jelenlétével, és életükből történeteket meséltek el.

A szanatórium a "slow life"egészséges életmód program magyarországi képviselője. A most átadott Kulcsár-ház kiválóan kiegészíti a településen 2009-ben megvalósult Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel fejlesztést, amely Magyarországon egyedülálló egészségturisztikai szolgáltatásokat nyújt.

Bódi Ágnes (turizmusonline)

Címkék: Nógrádgárdony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 09:00, csütörtök | Helyi

Együttes fellépés Salgótarján biztonságáért!

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság egyenruhásai a társszervekkel együttműködve összehangban lépnek fel a jogsértések ellen, és segítik a rászorulókat.

2024. Augusztus 01. 08:50, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. augusztus hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Augusztus 01. 08:15, csütörtök | Helyi

Fokozódik a nagy meleg.

A napsütést több helyen fátyolfelhők szűrhetik, illetve nyugaton és északon a gomolyfelhő-képződés válik erőteljesebbé, és helyenként záporok, zivatarok kialakulhatnak.

2024. Augusztus 01. 08:00, csütörtök | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.