Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2024. Augusztus 16. 06:11, péntek | Helyi
Forrás: player/Csepreghy Dániel/web/zsuffa csaba

Las Vegas - a The Mirage története

Las Vegas - a The Mirage története

35 év után lebontják Las Vegas ikonikus hoteljét – A The Mirage története. Harmincöt év után zárt be a polinéz világot amerikai stílusban megidéző The Mirage hotel és kaszinó,

mely nélkül szinte elképzelhetetlen Las Vegas.

Las Vegas egyértelműen a világ legnagyobb és legismertebb szórakoztató-központja, melynek virágzása akkor indult meg, amikor 1931-ben Nevada államban legalizálták a szerencsejátékot.

Tizenöt évvel később a gengszter Bugsy Siegel megnyitotta az első igazán híres kaszinót a Stripen, a Flamingo Hotelt. Előtte sem tétlenkedett, egy kisebb helyet birtokolt, ahol a Hoover-gát építőbrigádja verhette el a pénzét.

Kezdetben nem a Strip jelentette Las Vegas ütőerét, de a harmincas években nagy volt a lendület, és sorra húzták fel az olyan helyeket a városban, ahol a szerencsejáték szenvedélyes függői pénztől szabadulhattak meg.

A The Mirage helyén korábban a Red Rooster éjszakai szórakozóhely állt, mely az elsők között kapott játékengedélyt.

1959-ben lebontották a Red Roostert, helyére pedig a Castaways lépett, valamint Grace Hayes színésznő háza.

Steve Wynn már korábban is fontolgatta, hogy Victoria Bay néven felhúz egy nagy szállodát a Stripen, de a magas költségek miatt ezt a nyolcvanas évek elején elvetette.

Végül 1986-ban csapott le a Castawaysre és a mellette lévő üres ingatlanra, ahová három évvel később már felhúzták a The Mirage-t. Ehhez még időben eladta a haldokló Atlantic Cityben lévő Golden Nuggetet.

Számtalan ötlet volt arra, hogy mi legyen az új komplexum neve, ezek között felmerült a Bombay Club és a korábban használt Golden Nugget is, de Wynn valójában egy olyan nevet akart, ami megkülönbözteti a többitől a trópusi tematikájú hotelt.

Végül 1988 decemberében jelentették be, hogy a hamarosan megnyitó monstrumon a The Mirage felirat díszeleg majd. Ehhez azonban előbb La Mirage Casinótól és a Mirage Moteltől kellett megvenni a nevet, ezekért fejenként negyedmillió dollárt csengetett ki Steve Wynn.

Két évvel a megnyitó előtt kezdődött meg az építkezés, melynek kezdeti költségvetése 550 millió dolláros volt, végül nagyjából 630 milliósra hízott. Ezzel egészen addig a világ legdrágább szállodája és kaszinója volt, amíg néhány hónappal később meg nem nyitott Atlantic Cityben a Trump Taj Mahal. A The Mirage volt az első olyan hely Las Vegasban, melyhez a pénzt a Wall Street hitványabb kötvényeiből horgászták össze.

Talán senki nem lepődik meg rajta, hogy a komplexum tervezésével Steve Wynn saját cégét bízták meg, ahol többek között Joel Bergman építész, Henry Conversano és Roger Thomas belsőépítészek dolgoztak. Mielőtt a háromszárnyú szállodatornyot megtervezték volna, mélyen beleásták magukat a konkurencia receptjébe.

A The Mirage-ban állítólag minden környékbeli szállodából csak a jó ötleteket hozták el, a különbséget pedig a kopár nevadai sivatagból kitűnő trópusi bujaság adja, a tűz és a víz kontrasztja. Ehhez az 1958-as South Pacific című romantikus film adta az ihletet.

Mivel a Las Vegasra jellemző neonfényeket ódivatúnak találta Wynn, inkább a parkosított területtel villantott nagyot a The Mirage. Hatvan kertészből álló személyzet gondozta a tíz hektáron elterülő növényzetet, amiben ezer pálmafa adta meg az alaphangulatot, de nem maradtak ki a fenyők, a páfrányok és az orchideák sem.

Bátor lépés volt, hogy a megnyitó előtt semmilyen médiumot nem engedtek a The Mirage-ba, hogy nagyobb legyen a meglepetés. A működéshez nagyjából hatezer-négyszáz alkalmazottat vettek fel, akik egy hónapos képzés után álltak munkába. Eredetileg december végére ütemezték a megnyitót, de végül a december 7-én tartott Sugar Ray Leonard vs. Roberto Durán III bokszmeccs átírta a forgatókönyvet.

A The Mirage 1989. november 22-én nyílt meg, pontban 12:00-kor, egy órával később pedig már valaki elvitte a 4,6 milliós jackpotot az egydolláros nyerőgépen. Neki megérte várni a bejutásra, az biztos.

Medencékkel, kaszinóval, fényűző szobákkal, bárokkal és éttermekkel, rengeteg bolttal ideális üdülőhely lett azoknak, akik pontosan arra a Las Vegasra vágytak, mint a filmekben.
Ebben a hotelben mindig volt miről beszélni, hiszen itt bokszolt Mike Tyson, koncertet adott Paul Anka, önálló estjét mutatta be Al Pacino, Beatles tematikájú show-val készült a Cirque du Soleil. A Siegfried & Roy bűvészduó fehér tigriseit is itt állították ki, amikor épp nem volt műsor.

Merész húzás volt az is, hogy az épület nem közvetlenül a Stripen fekszik, hanem valamivel távolabb, előtte pedig hatalmas szökőkút és lángokat okádó vulkánok szórakoztatják a járókelőket. Bent hatalmas akváriumokban lehetett nézegetni a halakat, még delfineket is tartottak a The Mirage-ban, de egy üvegkupola alatt a dzsungelben is lehetett sétálni. Las Vegasban még az amerikai értelemben vett túlzások is egészen más magasságban mozognak.

Nincs olyan Las Vegasról szóló film, amiben ne bukkanna fel a The Mirage. Mind közül a leghíresebb egyértelműen a George Clooney és Brad Pitt főszereplésével készült Ocean's Eleven, ahol Andy Garcia karaktere birtokolja többek közt ezt a huszonkilenc emeletes szállodát is.

A Grand Theft Auto: San Andreas-ban pedig a kísértetiesen hasonlóan csengő The Visage hotelként jelenik meg az Y alakú épület.

Ahogyan az Ocean's Thirteen egyik jelenetében, úgy a The Mirage-ban is megesett, hogy súly szerint diszkriminálták a pincéreket. 1997-ben tizenegy koktélpincér perelte be a hotelt a fat meeting néven emlegetett incidens miatt. Ketten ötezer dollárban állapodtak meg, mások pedig megegyeztek az MGM Mirage-zsal.

1997-re már a The Mirage volt a legjobban menő üdülőhely a Stripen, amit néhány évvel később felvásárolt az MGM Grand. Ezzel több mint háromezer szobás hotelt és 8400 négyzetméternyi játékteret vettek. 2022 decemberében pedig a Hard Rock lett a következő tulajdonos, amely a harmincöt éven át álló The Mirage lebontása után egy gigantikus gitár alakú épületet húz majd fel a helyére.

_ _ _ _ _

InfoNógrád KÖZÉLETI MAGAZIN - 1,5 éve a salgótarjániak és nógrád vármegyeiek közössége.

Fennállásunk óta a Facebook csoportunkban, a weboldalunkon és a TikTok csatornánkon közel 60.000 olvasónk kíséri figyelemmel napi tartalmainkat. 😃 Köszönjük!

Reklámok nélkül adjuk a híreket és eseményeket. Szórakozás, ismeretterjesztés és kultúra. Sport és autós magazin mellékletek.
InfoNógrád salgótarjáni és Nógrád vármegyei közéleti magazin csatornái:

CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Twitter-X:
https://x.com/Nogradi_info
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Instagram:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
Facebook - InfoNógrád Nógrád vármegye:
https://www.facebook.com/infonograd
Facebook - InfoNógrád Magyarország:
https://www.facebook.com/InfoNograd.kozosseg
Facebook - InfoNógrád SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
Facebook - AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 08:37, szombat | Helyi

Fegyveresen elkövetett magánlaksértés miatt kell felelnie!!!

Gáz-riasztó fegyver használatával nyomatékosította igazát haragosával szemben a Karancskesziben élő férfi.

2024. Augusztus 17. 08:26, szombat | Helyi

Fülledt meleg elszórt záporal, zivatarral.

Folytatódik a forróság, a hajnal sem igazán hoz felfrissülést.

2024. Augusztus 17. 07:51, szombat | Helyi

Egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy emberes bázis működjön a Holdon

Kutatók szerint épp itt az ideje, hogy új korszakot jelöljünk ki a Hold történelmében: a holdi antropocént. Antropológusok és geológusok úgy vélik, hogy el kell ismernünk:

2024. Augusztus 16. 08:25, péntek | Helyi

Hőség, helyenként zápor, zivatar.

A túlnyomóan napos időt csak néhol északkeleten, illetve estefelé Sopron környékén szakíthatja meg zápor, zivatar.