Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2015. Január 07. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Lakáseladás a közvetítő iroda kikerülésével? – Jogos kérdés

Lakáseladás a közvetítő iroda kikerülésével? – Jogos kérdés

Ingatlanirodán keresztül jelentkezett egy vevő egy meghirdetett lakásra, de végül a vásárló kikerülni az ingatlanos céget a jutalékfizetés kikerülése miatt. Mit tegyen a tulajdonos? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Egy lakást próbálok eladni, több közvetítőnél is bent van (kizárólagosság nélkül), és magam is hirdetem internetes portálokon. Jelentkezett egy vevő, első ízben ingatlanirodán keresztül, később közvetlenül velem tárgyalt. Tett számomra elfogadható ajánlatot is, de ki akarja kerülni a közvetítőt, mondván, hogy nem írt alá megtekintési nyilatkozatot, összesen egyszer beszélt telefonon és egyszer személyesen az iroda emberével, ennek nincs nyoma, ezért ez úgy minősül, mintha köztük nem jött volna létre kapcsolat. Magam ezzel szkeptikus vagyok, attól tartok, ha eladom neki közvetlenül a lakást, a közvetítő cég rajtam fogja követelni a jutalékot, amit a vevő nem akar megfizetni. Köszönöm a választ.
2014. 11. 17.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Mindenképpen meg kell vizsgálni az ingatlanközvetítés tárgyában kötött megbízási szerződést, hogy a kikötött jutalék milyen feltételek teljesülése esetén jár az ingatlanközvetítőnek. A szerződések teljesítése során a feleket együttműködési és tájékoztatási kötelezettség terheli, ezért az adásvételi szerződés létrejöttéről a közvetítőt nyilvánvalóan tájékoztatni kell, ennek elmulasztása hátrányos jogkövetkezményekkel járhat. Másrészt az ingatlan eladása okot ad az ingatlanközvetítői megbízás megszüntetésére, amelyet kezdeményeznie kell, ennek elmulasztása szintén hátrányokkal járhat.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Balogh Krisztina ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 07:33, szerda | Belföld

Karamboloztak, majd összeverekedtek - Videóval

Garázdaság vétsége miatt az Esztergomi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a két férfit, akik közlekedési vitájukat verekedéssel zárták.

2023. Február 07. 19:47, kedd | Belföld

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

Köztük egy gyereket mentettek ki a magyar mentőegység tagjai.

2023. Február 07. 13:55, kedd | Belföld

Török-szíriai földrengés - Adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt az áldozatoknak

A Magyar Vöröskereszt pénzadományokat gyűjt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.