Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Október 25. 05:00, vasárnap | Sport
Forrás: MTI

Labdarúgó Eb-pótselejtező - apróságok dönthetnek Norvégia ellen

Labdarúgó Eb-pótselejtező - apróságok dönthetnek Norvégia ellen

Az új másodedző, a német Andreas Möller szerint a magyar labdarúgó-válogatott játékosainak jó a fizikai állapota, ezért apróságok dönthetik el a továbbjutást a Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezős párharcban.

A kedden kinevezett, 48 éves tréner pénteken érkezett Magyarországra, és szombaton, az MLSZ telki edzőközpontjában - Bernd Storck szövetségi kapitánnyal együtt - interjút adott az MTI-nek.

Möller elmondta, mivel televíziós szakkommentátorként tevékenykedett hazájában, gyakorlatilag az összes európai válogatottal kapcsolatban naprakész, így a magyar keret játékosait is ismeri.

"A magyar bajnokságot nem kísérik figyelemmel Németországban, illetve a klubok nem képviseltetik magukat az európai kupák csoportkörében, ezért az NB I csapatait csak most fogom feltérképezni" - magyarázta Möller.

Amint azt elmondta, csak egy rövid időre kell majd visszatérnie Németországba, egyébként minden napját új megbízatásának szenteli, amelyet nagyon érdekesnek, izgalmasnak tart. Úgy véli: a magyar keret tagjai jó fizikai állapotban vannak, ezért a Norvégia elleni, november 12-én és 15-én sorra kerülő mérkőzéseken apróságok dönthetik el a továbbjutást.

"Igyekszem sokat beszélgetni a következő hetekben a játékosokkal, hogy a legjobb tudásom szerint ösztökéljem őket a várhatóan igencsak kiélezett meccsek előtt. Csapatjátékos vagyok, ezért örülök, hogy egy ilyen jó csapat mellé, ilyen jó szakmai stábba kerülhettem."

A korábbi szövetségi kapitány, a német élvonalbeli Hertha BSC vezetőedzőjeként tevékenykedő Dárdai Pál munkásságát Möller is figyelemmel kíséri.

"Kiváló edzőnek tartom, remek munkát végez. A csapata igazi meglepetés, amely nagyon jól játszik, de én még játékoskorából is emlékszem rá! Nagyon kemény középpályás volt, ezt onnan is tudom, hogy játszottunk egymás ellen" - mondta a világ- és Európa-bajnoki címmel, illetve Bajnokok Ligája- és UEFA Kupa-győzelemmel is büszkélkedő, 85-szörös válogatott Möller.

Az egykori támadó középpályás emlékeztetett rá, hogy a magyar válogatott jelenlegi szövetségi kapitányával, Bernd Storckkal a kilencvenes évek végén, a Borussia Dortmundban csapattársak voltak, és együtt nyertek Német Kupát.

"Bár azóta némileg eltérően folytatódott a pályafutásunk, nagyon jó barátságot ápolunk. Számos hasznos tapasztalatot gyűjtött már a nemzetközi labdarúgásban, mindenhol rendkívül motiváltan, teljes odaadással dolgozott. Az egész életét a futball jelenti, ez nagyon fontos számomra, ezért is örülök különösen, hogy együtt dolgozhatunk ennek a speciális küldetésnek a sikeréért."

Storck hangsúlyozta: emberileg és szakmailag sem volt semmi problémája a szakmai stáb korábbi tagjaival, de Szabics Imre az osztrák Sturm Graz, Sallói István pedig az NB II-es Dunaújváros alkalmazásában áll, ezért a rendkívül fontos novemberi párharc előtti hetekben nem tudnának kizárólag a válogatottal kapcsolatos teendőikre összpontosítani, márpedig ezt ő elengedhetetlennek tartja. Segítőjéül azért éppen Andreas Möllert választotta, mert jó edzőnek tartja, aki rendelkezik pro licenccel.

"Beszéltem Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével, felvázoltam neki a terveimet, elképzeléseimet. Elmondtam, miért tartom szükségesnek a stáb átalakítását, és azt is, hogy némileg módosítani szeretnék a munkastíluson" - magyarázta Bernd Storck. "Sportigazgatóként az a célom, hogy a szövetség profi módon működjön a szakma minden területén. Ami a felnőtt válogatottat illeti: a jelenlegi helyzetben nem megengedhető, hogy a szakmai stáb tagjai - a szövetségi kapitányt kivéve - részmunkaidőben lássák el a feladatukat - szögezte le. Hozzátette: erre a számottevő válogatottak esetében nincs is példa Európában, s ez nem kritika, hanem tény. "Szeretnék segíteni, minden nap ennek jegyében dolgozom, és ezeket a változtatásokat szükségesnek tartottam az előttünk álló hatalmas kihívás, a norvégok elleni, történelmi jelentőségű párharc előtt - mondta. "Az elnök úr azt válaszolta: megérti és elfogadja az érveimet, támogat a törekvéseimben és szabad kezet ad" - fűzte hozzá.

A szövetségi kapitány hozzátette: nagyon örül, hogy Möller elfogadta a felkérést, és a szerteágazó másodedzői feladatok elvégzése mellett azt várja tőle, hogy kiemelkedően eredményes játékos-pályafutása tapasztalatait, valamint kiváló mentalitását felhasználva motiválja a magyar válogatott tagjait. Majd felidézte Möller karrierjének egyik legemlékezetesebb pillanatát, amikor az 1996-os Európa-bajnokságon, a házigazda Anglia elleni elődöntő hosszabbítását követően ő lőtte be az utolsó tizenegyest.

"Szeretném, ha átadná a játékosoknak azt az erőt, tudást és hozzáállást, ami ehhez kellett. Nagyon sok pozitív energiára van szükség a norvégok elleni párharc előtt" - vélekedett Bernd Storck.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.