Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 16. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Különleges közfoglalkoztatás Mátraverebélyben

Különleges közfoglalkoztatás Mátraverebélyben

Mátraverebélyben úgy szervezik a közfoglalkoztatást, hogy az érintettek kedvvel végezzék a munkát, és később is megélhessenek abból, amit megtanultak.

Így nem utcát söpörnek, hanem kerámiatáblákat gyártanak, kosarat fonnak vagy utcabútorokat készítenek műanyag palackokból. A faluban forrasztanak majd napelemet, szerelnek áramtermelő biciklit is, de lesz a településen mintakert és szociális mosoda is. A településen 2200-an laknak. Az összlakosság közel fele, a közfoglalkoztatásba bevontak mintegy 90 százaléka roma.
Seres Mária, a község polgármestere egyebek mellett elmondta: a közfoglalkoztatásban sok lehetőség rejlik, mégis sok polgármester teherként éli meg, mert jelentős többletmunkát jelent, problémás, hogy mire és kit válasszon ki; aki nem kerül be a programba, az megharagszik, egyidejűleg kérdés, hogy aki bekerül, alkalmas-e a munkavégzésre.
Tájékoztatása szerint újszerű próbálkozás volt tavaly a faluban a mézeskalácssütés is, és így készültek el az önkormányzat reprezentációs ajándékai. A közfoglalkoztatásban döntően iskolázatlanok dolgoznak, akiket 6-8 általánossal nem alkalmaznak a munkaerőpiacon. Ezért a polgármester szerint úgy kell kialakítani a munkát, hogy abból vállalkozásokat is lehessen fejleszteni
Idén 100-120 ember dolgozik majd a mezőgazdasági programban, a kerámiaüzemben, a hagyományos karbantartói tevékenységben, a kosárfonásban, a belvízelvezetésben, az illegális hulladék felszámolásában és szociális földmunkán.

Tóth Ferenc Györgyné a szobakerékpárra szerelt generátort hajtja otthonában, Mátraverebélyen, ahol három éve kikapcsolták az elektromos áramot. Házában az áramellátást egy napelemből, szobakerékpárra szerelt generátorból és akkumulátorból álló berendezés biztosítja, amelyet egy sportegyesület adományaként az önkormányzattól kapott.
MTI-fotó: Komka Péter

A közfoglalkoztatás keretében lehetőség van a belvízelvezető rendszerek karbantartására, ez évek óta meg is történik a faluban, de most az árkok alját betonelemekkel is burkolják, az elemeket pedig nem veszik, hanem helyben gyártja majd egy brigád. Itt is ugyanaz a cél: a program vége után is dolgozhassanak az emberek egy betonelem üzemben.
Az önkormányzat már tavaly is szervezett elméleti képzést, amelyet vizsgával zártak, és az eredményesen végzők tanúsítványokat is kaptak. Volt, aki azt mondta, kiteszi a nappalijában, mert ő ilyet még soha nem kapott. Másnál meg előjött a régi emlék: egyszer már kitüntették a bányában társadalmi munkáért...
Seres Mária úgy fogalmazott: annál szebb feladat nincs, mint visszaadni az emberek életkedvét….
Címlapfotónkon közmunkások egy áramfejlesztő szobakerékpárt szerelnek össze Mátraverebély-Kányás művelődési házában. Az eszköz segítségével áramellátást lehet biztosítani olyan háztartásokban, ahol kikapcsolták a elektromos áramot.
MTI-fotó: Komka Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.

2024. Április 19. 08:18, péntek | Helyi

Közúti baleset Nagylóc és Hollókő között.

Karambolozott két személyautó kedden délután a 2122-es számú úton, Nagylóc és Hollókő között.