Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 10. 09:37, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Kullancs elleni védőoltás ajándékba

Kullancs elleni védőoltás ajándékba

Kétezer kullancs elleni vakcinát ajándékoztak az Országos Tisztiorvosi Szolgálatnak. Az oltóanyag Nógrád megyébe került.

Kétezer kullancs elleni vakcinát ajándékozott az Országos Tisztiorvosi Szolgálatnak az egyik hazai oltóanyaggyártó, illetve egy kereskedőcég. Mivel hazánk legerdősültebb területe Nógrád, s itt a legnagyobb a kullancsveszély, így a védettséget biztosító oltóanyagok az országos tiszti főorvos döntése alapján ide kerültek.
A nógrádi erdőkben nem csupán a turisták vannak kitéve veszélynek, itt már erdész is kapott súlyos kullancsfertőzést. Az agyhártyagyulladás elleni védőoltást az erdészek hivatalból megkapják, a Lyme-kór ellen azonban ez sem védi meg őket, akit ilyen kullancs fertőz meg, arra hosszú antibiotikum-kúra vár, s a szervezetet alaposan megviseli a betegség, amely nem egyszer halált is okozott már. Kullancsot azonban nem csak erdőn, parkokban, tisztásokon, de akár a kertünkben is begyűjthetünk. Megyénkben tehát különösen ajánlott egy kis kimozdulás után a ruházatunkat és a testhajlatainkat megvizsgálni, a többféle veszélyt hordozó élősködőt ugyanis ajánlott mielőbb eltávolítani.
Az ugyancsak veszélyes kullancs-encephalitis ellen védettséget biztosító ampullákat Surján Orsolya, Nógrád megye tiszti főorvosa vette át az adományozóktól. Az ingyenes vakcinákat azokra a településekre juttatták el, amelyekről az elmúlt 10 évben a legtöbb fertőzésről szóló bejelentést kapta a tisztiorvosi szolgálat. Az oltóanyag beadását az iskolaorvosok október második felében kezdték meg. A védettséghez háromszori oltás szükséges, a második oltást az elsőt követően négy hét múlva kapják meg a gyerekek, a harmadikat pedig február környékén, így tavaszra, a kullancsok következő szezonjára már jelentősen csökkenhetnek a rizikófaktorok a leoltott gyerekeknél. Kis szépséghibája az akciónak, hogy a harmadik oltásért már fizetni kell, s nem is keveset. Az adományozók az érdeklődésünkre válaszolva elmondták, hogy még egy félévnyi szavatosság van az ampulláikra.
A tisztiorvosi szolgálat levélben kereste meg a szülőket az oltással kapcsolatban. Tapasztalatuk szerint minden tízedik esetben kapnak visszajelzést. Megtudtuk azt is, hogy utoljára negyed százada végeztek olyan felmérést, amely a kullancsok fertőzöttségét vizsgálta. Újbóli vizsgálatok időszerűségét elsősorban költségessége miatt nem tartja szükségesnek a tisztiorvosi szolgálat.

Címkék: kullancs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Füstbe ment üzlet!

A bátonyterenyei nyomozók őrizetbe vették azt a nőt, aki Mátraterenyén árult kábítószert.

2024. Április 20. 11:42, szombat | Helyi

Betiltaná a hétvégi kocsikázást a német közlekedési miniszter

Németországnak nem sikerült elérnie kitűzött klímaterveit, úgyhogy egészen szokatlan tervekkel állnak elő, hogy javítsanak az értékeken. Volker Wissing, Németország közlekedésügyi minisztere kijelentette:

2024. Április 20. 09:21, szombat | Helyi

Kerékpárosbarát szezonnyitót tartanak a hétvégén.

Idén is meghirdette a szezonnyitó kerékpárosbarát hétvégét a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) április 20-21-ére, az eseményhez több mint 80 vendéglátóhely, szálláshely és látványosság csatlakozott.

2024. Április 20. 09:09, szombat | Helyi

BMW-Lufthansa-megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között.

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között.