Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. Október 09. 13:28, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Paul Lendvai jegyzete a Der Standardban

Külföldi sajtó Magyarországról - Paul Lendvai jegyzete a Der Standardban

Zsidók célkeresztben címmel Paul Lendvaitól közölt jegyzetet keddi számában a Der Standard című osztrák napilap.

Paul Lendvai ausztriai publicista a liberális napilapban arról írt, hogy a legutóbbi európai zsidóellenes incidensekre a hivatalos politika különböző válaszokat adott és az esetek között is különbséget kell tenni. Pozitív gesztusként emelte ki Ausztriában a währingi temető, az ország második legrégibb zsidó temetője imaházának felújítását. Ismertette, hogy az ünnepségen beszédet mondó Andreas Mailath-Pokorny bécsi kulturális tanácsos feltette a kérdést: "Mi is lenne Bécs a zsidóság nélkül?"
Nem ilyen emlékeztetőkre gondolt a Magyar Hírlapban Üzenetek Ausztriából címmel megjelent vezércikk szerzője, aki azzal vádolta Ausztriát, hogy az ORF-ben bemutatott dokumentumfilm és a Die Pressében megjelent Gyurcsány Ferenc-interjú révén meg akarja dönteni a Fidesz-kormányt, és a magyarellenes rágalmazók számára kellemes és általuk irányítható helytartó tanácsot akar hatalomra segíteni - írta.
Közvélemény-kutatások és közelmúltbeli esetek egyaránt azt mutatják, hogy Magyarországon jóval virulensebb az antiszemitizmus, mint például Ausztriában - állt a cikkben. Ismertette többek között, hogy vallási hovatartozása miatt megtámadták a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti elnökét. Lendvai azzal zárta jegyzetét: "A miniszterelnök legújabb vér és rög-beszéde és a Fideszes médiumokban megjelenő alig kódolt antiszemita felhangok joggal aggasztják erősebben a zsidó közösséget, mint a jobboldali radikális Jobbik nyílt zsidóellenessége".
http://derstandard.at/1348285402753/Juden-im-Visier

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.