Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Augusztus 11. 13:32, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Berlini lap a romákkal kapcsolatos magyarországi hangulatról

Külföldi sajtó Magyarországról - Berlini lap a romákkal kapcsolatos magyarországi hangulatról

A Berliner Zeitung című német baloldali lap a romagyilkosságok ügyében hozott elsőfokú bírósági ítélettel kapcsolatban közölt elemzést hétvégi számában.

A romaellenesek finom társasága című cikkben a berlini lap szerzője, Kerényi Gábor kiemelte: a szigorú ítélet "semmit sem változtat az erőszakosan romaellenes magyarországi hangulaton". A szerző szerint a magyar sajtó "feltűnően visszafogottan" tárgyalta az ítéletet. A "médiafelhajtás egy nap után teljesen elült", és a nyilvánosságban "mélységes érdektelenség figyelhető meg".
Senki sem "tematizálja", hogy a gyilkosságsorozatban az elítélt személyek mellett mások is részt vettek, akiket a magyar hatóságok "hiányzó professzionalizmusa miatt" nem sikerült letartóztatni, és már "régóta nem beszél senki arról sem", hogy 2008-2009-ben "sokkal több merényletet követtek el romák ellen", mint ahány esetet a romagyilkosságok perében tárgyalnak - írta a Berliner Zeitung szerzője.
Hozzátette: "több mint különös" az a hozzáállás, ahogy a magyar hatóságok a gyilkosságsorozat két "horrorisztikus évében" a merényletek ügyével foglalkoztak. Az elemzés a lap online kiadásában Roma diszkrimináció Magyarországon - Egy ország szidalmazza a "cigányokat" címmel jelent meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.