Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2014. Április 17. 06:00, csütörtök | Belföld

Külföldi rendszámos autó Magyarországon - Hogyan használható?

Külföldi rendszámos autó Magyarországon - Hogyan használható?

A fenti kérdéskörrel kapcsolatban írt egy Németországban élő, majd hazalátogató kérdező az onlinejogsebesz.hu szakértőinek, akik ezúttal is igyekeznek válaszolni. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

Párommal Németországban élünk több mint 7 hónapja, bejelentett lakcímmel.
Vásároltunk egy gépjárművet Németországban, ami párom nevére került. Mindketten rendelkezünk magyarországi lakcímmel.
A kérdésem az lenne, hogy ha áprilisban hazatérünk 2 hét szabadságra, milyen feltételekkel használhatjuk német rendszámos autónkat, milyen papírok szükségesek ahhoz, hogy ne csak a párom mint a tulajdonos, hanem én is vezethessem az autót? Illetve az áprilisi tartózkodásunk alatt házasságot is kötünk ebben az esetben milyen szabályok vonatkoznak rám?
Akkor is kell a tulajdonostól engedély (jelen esetben akkor már férjemtől), vagy feleségeként ugyan azokkal a feltételekkel használhatom a gépjárművet. Illetve hivatalos fordítás vagy bármilyen fordítás megteszi a rendőröknek a német papírjainkról? Német jogosítványunk még nincs, várhatóan májusban intézzük.

Előre is köszönöm!
2014. 03. 21.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Mivel mindkettejük szokásos tartózkodási helye külföld és erről a német hatóság által kiállított okmánnyal rendelkeznek, a társa tekintetében - mint az autó tulajdonosa - már ezzel is teljesen legális a kocsi belföldi használata.
A házasság, mint "gazdasági közösség" nem befolyásolja a külföldi forgalmi rendszámú gépjármű magyarországi használatát, Önnek akkor is szüksége van a tulajdonos hozzájárulására. Tény, hogy külföldi lakcíme van Magának is, amit a német hatóság által kiállított okmánnyal igazolni is tud, de a javaslatom az, hogy menjenek biztosra, legyen Önnél a jegyese nyilatkozata a használatba vételhez!
A nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy mikortól meddig kerül az Ön használatába a jármű, hogy hat hónapon belül 30 nap időtartamot meg nem haladóan fogja használni Magyarországon. A nyilatkozatot okiratba kell foglalni.
A külföldi hatóság által kiállított vezetői engedély megléte nem feltétele a külföldi forgalmi rendszámú gépjármű belföldön történő vezetésének.

A bejelentett lakcímet igazoló német okmányról, a gépjármű forgalmi engedélyéről magyar nyelvű hiteles fordítással vagy hiteles fordításnak nem minősülő egyszerű fordítással is ellátott közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal kell igazolni.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!


Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 04. 16:57, szombat | Belföld

OKF: már 2300 felett a tűzoltói munkák száma

Továbbra is sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak elsősorban a Dunántúlon, szombaton kora délután országszerte már meghaladta a 2300-at a beavatkozások száma.

2023. Február 04. 10:02, szombat | Belföld

Vihar - Vasútvonalak és autópálya-pihenő működését is akadályozzák kidőlt fák

Zirc és Veszprém, valamint Dombóvár és Kaposvár között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az M1-es autópálya Hanság pihenőjét pedig mindkét irányban lezárták fakidőlések miatt - közölte a Mávinform és az Útinform szombaton.

2023. Február 04. 10:01, szombat | Belföld

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban pénteken, a rendőrök a bejelentést követő fél órán belül elfogták a gyanúsítottat - közölte a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.