Városlista
2023. február 2, csütörtök - Karolina

Hírek

2014. Május 21. 06:00, szerda | Belföld

Külföldi munkavégzésre kötelez a munkáltató! Mit lehet tenni?

Külföldi munkavégzésre kötelez a munkáltató! Mit lehet tenni?

Mit lehet tenni az ellen, ha a munkáltató külföldi munkavégzésre kötelezi a munkavállalót? Meg lehet tagadni, mi lesz a következménye? Erre a konkrét kérdésre válaszol jogi szakértőnk. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

A munkáltatóm külföldön megvásárolt egy üzemet. Arra akar kötelezni, hogy időszakosan minimum 3-4 hétre menjek oda dolgozni. Az utazás előtt néhány nappal közli a feltételeket. Korábban végeztem olyan munkát, ami sok utazással járt.

Mikor ehhez a céghez mentem dolgozni, szóban közöltem, hogy én már nem szeretnék utazással járó munkát végezni.
Épp ezért is választottam ezt a céget.
Ekkor még szó sem volt külföldi munkavégzésről. Kérdésem, megtagadhatom-e a külföldi munkavégzést, és ha igen, milyen jogkövetkezményei lehetnek.

Köszönöm válaszukat!

2014. 04. 27.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A hatályos Mt. szerint a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen foglalkoztatni, így akár külföldön is. Nagyon fontos azonban, hogy csak átmenetileg jogosult erre, ami a hatályos Mt. szerint naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Garanciális szabály továbbá, hogy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.
Amennyiben az Ön külföldi munkavégzési kötelezettsége a tizenöt napot meghaladja, úgy a munkáltatójának további tájékoztatási kötelezettsége van, és legkésőbb a külföldre történő kiutazást megelőző hét nappal - írásban tájékoztatni köteles Önt:
- a külföldi munkavégzés helyéről, tartamáról,
- a pénzbeli és a természetbeni juttatásokról,
- a díjazás és egyéb juttatás pénzneméről, továbbá
- a hazatérésre irányadó szabályokról.

A fenti szabályok betartása mellett a munkáltatónak nem kell az Ön beleegyezését kérnie a külföldön történő alkalmazáshoz, csak abban az esetben, ha
- Ön várandós, egészen gyermeke 3 éves koráig,
- egyedül neveli gyermekét, úgy gyermeke 16 éves koráig,
- hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén,
- a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította.

Amennyiben a munkáltatója a fenti szabályokat betartja, Ön nem sok mindent tehet, az utasítás megtagadása akár azonnali hatályú felmondást is eredményezhet.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 01. 14:14, szerda | Belföld

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

2023. Február 01. 14:10, szerda | Belföld

Agrárkamara: az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.