Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2022. Október 06. 09:25, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

KSH: augusztusban 14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

KSH: augusztusban 14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

Augusztusban az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 9,3 százalékkal emelkedett a termelés, idén augusztusban kettővel több munkanap volt, mint tavaly.

Az előző hónaphoz, júliushoz képest 0,1 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés két hónap csökkenés után negyedik hónapja nőtt, a 14,4 százalékos éves emelkedés 14 hónapja a legmagasabb.

A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A járműgyártás kiugróan nőtt az éves összevetésben 34,0 százalékos visszaesést jegyzett alacsony bázishoz képest, azt követően, hogy a jóval mérsékeltebben zsugorodó bázishoz képest júliusban már 16,6 százalékos szárnyalást mutatott. A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártásának jelentős bővülésében szintén szerepet kaphatott az alacsony, 4,8 százalékos mérséklődést jelző bázis, de júliusban már 14,4 százalékos növekedést ért el az ágazat.

A KSH szintén jelentős emelkedést említett az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása területén is, ahol egy évvel korábban a kétszámjegyű növekedés küszöbére ért a termelés éves növekedése, amely tízhónapos cikluson keresztül fennmaradt, de júniusban és júliusban is tisztes, 9,3, illetve 7,4 százalékos növekedést mutatott.

Az év első nyolc hónapjában 6,1 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint a múlt év azonos időszakában, azaz kiugróan magas augusztusi növekedés következtében jelentősen emelkedett a héthavi 4,5 százalékról.

Az augusztusi ipari termelés részletes adatait október 12-én, jövő szerdán közli második becslése alapján a KSH.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest