Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Október 27. 17:15, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Kreatív módszerek segítségével adják tovább tudásukat az idősek

Kreatív módszerek segítségével adják tovább tudásukat az idősek

Nem mindennapi hagyományőrző program indult Szurdokpüspökiben a palóc hagyományok megőrzésére, az idősek a szakértőkkel együttműködve igyekeznek megtanítani a legfiatalabbaknak mindazt, amit értékként őriznek.

A falu önkormányzata 30 millió forint összegű támogatást nyert erre a célra a Társadalmi Megújulás Operatív program (TÁMOP) pályázatán, amely teljes egészében fedezi a program költségeit. A projekt keretében, amely október közepén indult útjára, 27 hónapon keresztül, két kreatív területen tartanak foglalkozásokat. A résztvevők megismerkedhetnek a képzőművészet részét képező grafikával, tűzzománccal és festészettel, valamint az előadóművészet különböző területeivel, mint a színjátszás és a néptánc. A nyolc csoportot kortárs művészek és pedagógusok vezetik majd és munkájukat helyi, kistérségi, megyei és országos szinten is bemutatják.

A program fontos együttműködő partnere a Szurdokpüspöki Hagyományőrző Együttes, többek között ők is foglalkoznak majd a gyerekekkel, ezzel aktív részt vállalva a hagyományok átadásában. A településen található Múltunk házában az öregek mesélnek a régi életről, a mindennapi szokásokról, viseletekről.

Az Európai Unió által támogatott hagyományőrző projektben műterem és próbaterem is kialakításra kerül, ahol az iskolaidőn kívüli foglalkozásokra kerül sor. A próbalehetőséget biztosító helyszín kialakítása az idősek otthonában történik meg, hogy a gyerekek a helyi tudásra támaszkodhassanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.