Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2014. December 11. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Közös hitel, válás és belegyezés nélküli ingatlanhasználat – Mit mond a jog?

Közös hitel, válás és belegyezés nélküli ingatlanhasználat – Mit mond a jog?

Közös hitel és válást követően az egyik fél egymaga törleszti tovább az ingatlan hitelét, melyben be is költöztet másokat. A volt házastárs ilyenkor mit tehet? Ebben segít válaszával az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Két kérdésem lenne Önökhöz: 1. volt házastársam válásunk után önként tovább fizeti közös hitelünk rám eső havi részleteit. Én ezt nem kértem tőle, nem vártam el. Most perel az elmaradt részletekért. Azzal tisztában vagyok, hogyha a hitel nincs fizetve a bank felszólít, végrehajt mert a bankkal szerződésben állok. De volt házastársammal nem. Jogos ez?
2. mit tehetek azok ellen a lakók ellen (vagy a volt házastárs ellen, aki ezt engedélyezte) akik a megkérdezésem, beleegyezésen nélkül beköltöztek a tulajdonrészembe és évekig használják ellenszolgáltatás nélkül kizárólagos tulajdonú helyiségeimet? Válaszukat előre is köszönöm! Szép napot!
2014. 11. 06.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Első kérdésére az a válaszom, hogy volt házastársa követelése jogos. Nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy volt házastársával nem áll szerződésben. Az a hitelszerződés, amit a bankkal kötöttek, Önök, mint egyetemes adóstársak között is jogviszonyt hozott létre. Ennek a jogviszonynak az a tartalma, hogy Önöktől, mindkettejüktől követelhető az egész tartozás, és a hitelszerződés megszűntekor mindketten jogosultak és kötelesek elszámolni egymással a visszafizetett hitel tekintetében. Ha több adóstárs van egy hitelszerződésben, akkor általában a hitelből való részesedésük arányában kell a feleknek egymással elszámolni. De nincs kizárva ettől eltérő megállapodás sem. Az Önök elszámolási jogát (és kötelezettségét) befolyásolja az a körülmény, hogy nemcsak adóstársak, hanem volt házastársak is. Hogy ki milyen arányban köteles hozzájárulni a hitel visszafizetéséhez, azt csak egy házastársi vagyonjogi per keretében (esetleg a teljes házastársi közös vagyonról rendelkező szerződésben) lehet eldönteni. A házastársak hitelét ugyanis nem lehet önmagában elszámolni, csak az egész házastársi közös vagyon megosztásán belül. A közös hitel a közös vagyon része, mint passzívum.

Második kérdésére az a válaszom, hogy az Ön kizárólagos tulajdonában lévő ingatlanba csak az Ön hozzájárulásával lehet bemenni. Ha az idegenek beköltözése viszonylag friss esemény, akkor birtokvédelmet kérhet a polgármesteri hivatal jegyzőjétől. Más esetben közvetlenül a bírósághoz kell fordulni és vagy birtokvédelmet vagy lakáskiürítést kérni. Mindkét eljárásnak az a vége, hogy a birtoksértőt felszólítják a távozásra, és ha nem megy önként, hívni lehet a végrehajtót. A kiköltözésig eltelt időszakra használati (bérleti) díjat kérhet.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 9. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Március 03. 08:55, vasárnap | Belföld

Szentkirályi Alexandra: a kormány jelentősen növelte az egészségügyi kiadásokat

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar emberek jó egészségügyi ellátást, az egészségügyi dolgozók pedig még nagyobb megbecsülést kapjanak, ezért az egészségügyre fordított kiadások összegét jelentősen növelte

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.