Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2024. Március 11. 08:25, hétfő | Helyi
Forrás: MTI-PORTUGÁLIA

Közönségdíjat nyert Madarász Isti fimje Portugáliában.

Közönségdíjat nyert Madarász Isti fimje Portugáliában.

Portugália legrégebb óta megrendezett seregszemléjén, a szombat este véget ért 44. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztiválon Madarász Isti Átjáróház című fantasy-romkomja elnyerte a fesztivál közönségdíját.

Míg a Nemzeti Filmintézet filmpromóciós tevékenységét különdíjjal méltatták a szombat esti zárógálán.

A Nemzeti Filmintézet az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében kiemelte: a fesztivál külön programot szentelt a magyar alkotóknak és műsorra tűzte a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit az elmúlt héten.
Az Átjáróház című alkotás főhőse új munkahelyén, a hullaház hűtőszobájában látja viszont nemrég megismert szerelmét. A fiatalember elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől, aki az elhunytak lelkére pályázik. A Fantasporto fesztivál közönségdíjával kitüntetett Átjáróház főszerepeit Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja - áll a dokumentumban.
Az 1981 óta minden évben Portóban megrendezett nemzetközi fesztivál Portugália legnagyobb filmes seregszemléje, amelynek fő célja a minőségi alkotások felvonultatása, kiemelten a fantasy, horror és sci-fi műfajokban. Az elmúlt húsz év alatt összesen 47 magyar filmet mutattak be a Fantasportón, ahol 26 díjat nyertek el a hazai alkotások.

A Retrospective - Visions of Hungarian Cinema című, idei válogatásban a hazai mozikban rekordnézettséggel szereplő Semmelweis, a Mellékszereplők és a Mesterjátszma is látható volt a legújabb filmek közül, továbbá a korábbi évek terméséből a Post Mortem, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Fantasporto 2015-ös fődíjával kitüntetett Liza, a rókatündér, a Drakulics elvtárs, valamint a Martfűi rém című filmek.

A Nemzeti Filmintézet filmpromóciós tevékenységét elismerő különdíjat Bereczki Csaba nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgató és Bényei Márta fesztiválmenedzser vette át a szombat esti zárógálán Portóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 18:26, csütörtök | Helyi

Gábriel arkangyal - 120 év után először emelik le és restaurálják

Több mint 120 év után először emelik le és restaurálják teljeskörűen a Hősök terén álló monumentális Millenniumi emlékmű korinthoszi oszlopán álló Gábriel arkangyalt.

2024. Július 18. 10:45, csütörtök | Helyi

Tíz perc alatt kétszer!!!

Dejtár belterületén rövid idő alatt kétszer is túllépte a megengedett sebességhatárt egy autó vezetője.

2024. Július 18. 08:49, csütörtök | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 18. 08:38, csütörtök | Helyi

Ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord.

Kedden is megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári magyarországi áramfogyasztási rekord derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.