Városlista
2021. október 28, csütörtök - Simon

Hírek

2011. December 16. 07:56, péntek | Belföld
Forrás: Pécsi STOP/Daily Mail

Kozmikus rémálom: ébredezik a Tejútrendszer fekete lyuka - kezdődik a pusztítás

Kozmikus rémálom: ébredezik a Tejútrendszer fekete lyuka - kezdődik a pusztítás

Várhatóan egy gázfelhő ébreszti fel és aktivizálja a galaxisunk középpontjában található, szunnyadó fekete lyukat. A tudósok szerint a következő néhány év sokkal "forróbb" lesz.

Alapjáraton Tejútrendszerünk szívét alkotó fekete lyuk egyfajta szunnyadó gigász, de a tudósok szerint küszöbön egy meglehetősen durva ébredés. Egy, a Földünknél néhányszor nagyobb gázfelhő ugyanis a tudósok szerint óránként ötmillió mérföldes sebességgel ütközik a fényt is elnyelő szörnyetegbe.

A fekete lyukat megközelítő objektumot Reinhard Genzel, a Max-Planck Intézet tudósa által vezetett csapat fedezte fel.

A csillagászok remélik, hogy a kozmikus karambol hatására várhatóan végbemenő méretes sugárzáskiugrás hatására megpillanthatják a szupermasszív fekete lyukat, azt remélve, hogy így jobban megértik, miért is olyan nyugodt és csendes alapállapotban.

A gázfelhő nagyon közel, mindössze negyvenmilliárd kilométerre fog elhaladni a szingularitás eseményhorizontjától. Ez a táv egy ilyen pusztító objektum tekintetében végzetesen kevés. A felhő a galaxis zsúfolt szívében a környező csillagok erős ultraibolya-sugárzása miatt ragyog. Amint közelebb ér a lyukhoz, a megnövekedett külső nyomás hatására tömörülni kezd, ezzel egyidőben a szingularitás gravitációja gyorsítja a befelé történő mozgást és gyakorlatilag letépi a felhőt a pályájáról, melyet elér a végzet: a kozmikus szörny néhány földi év alatt elemészti.

A várakozások szerint a lyukat körülvevő anyag 2013-ra sokkal forróbbá válik és röntgensugárzást kezd el kibocsátani. "Az elkövetkezendő két év reményeink szerint igazán érdekes lesz és hihetetlenül fontos, a fekete lyukak körüli anyagok viselkedésével kapcsolatos információkhoz jutunk majd hozzá" - idézte Genzel szavait a Daily Mail.

Címkék: Tejútrendszer

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 28. 16:04, csütörtök | Belföld

Több mint 200 milliárd forintból fejlesztik az úthálózatot

Az elmúlt évtizedben országosan hatezer kilométernyi útszakasz újult meg, az idén pedig ezer kilométer felújítását tervezték, de már több mint 1200 kilométeren eljutottak legalább a munkakezdésig

2021. Október 28. 15:06, csütörtök | Belföld

Herczegh Anita: már több száz gyermeknek segített a Regőczi Alapítvány

Már több száz gyermeknek, családnak segített a Regőczi Alapítvány - mondta Herczegh Anita kuratóriumi elnök, az államfő felesége szerdán Miskolcon.

2021. Október 28. 13:02, csütörtök | Belföld

Üvegdarabok miatt instant levest vontak ki a forgalomból

Instant tésztalevest vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert a termékben üvegdarabok fordulhatnak elő.

2021. Október 28. 10:59, csütörtök | Belföld

Meghalt 45 beteg, 4039 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Negyvenöt, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 4039 fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.