Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Július 18. 07:08, kedd | Belföld
Forrás: starity

Kovács Kati az egyik legsokoldalúbb magyar énekesnő

Kovács Kati az egyik legsokoldalúbb magyar énekesnő

Ő a magyar könnyűzene legkiemelkedőbb éneskesnője.

Több mint 50 éve tartó karrierje során számos állami és szakmai kitüntetéssel elismerték. Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, színművésznő, dalszövegíró, a magyar könnyűzene kiemelkedő énekes-egyénisége.

Kovács Kati a magyar könnyűzene legismertebb együtteseivel dolgozott együtt és készítette albumait, így az Illés, Metro, Omega, LGT, V’Moto-Rock, Fonográf együttessel. Dalait pedig olyan élvonalbeli szövegírók és zenészek munkája teszi teljessé, mint Presser Gábor, Szörényi Levente, Demjén Ferenc, Koncz Tibor, Lerch István, Adamis Anna és Szenes Iván.

Az igazi sikert a 1965-ben a második Ki mit tud? hozta meg számára, amire az édesanyja adta be a jelentkezést. A versenyt hosszú fordulókon, sok-sok dalon át végül is megnyerte, és Ő lett az „Év hangja”. Egy csapásra országos hírű sztár lett. Kovács Katalin néven megjelent első lemezfelvétele, Sóhaj (1965). 1966-ban a sikerszéria tovább folytatódott, a magyar Táncdalfesztiválok történetének első győztese lett,

Nem leszek a játékszered c. dalával négy díjat is elhozott a fesztiválról. Kovács Kati ezzel dallal az Illés együttes mellett szintén nagy feltűnést keltett, a dal stílusában inkább a kemény rockhoz, mintsem akkoriban elfogadott hagyományos tánczenéhez hasonlított.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, sok siker fűződik nevéhez, több ezer sikeres nagykoncert, több millió lemezét adták el. Az énekesnő közismert jellegzetes rekedtes énekhanjáról, hosszantartó pályafutásáról és sokuldalúságáról. Énekhangja mezoszoprán, négy és fél oktávos hangterjedelemmel. Összesen 118 magyar és 25 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 49 album.

Több mint háromszáz (328) gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei, valamint több mint 500 dal van a repertoárjában. Diszkográfiája szerint összesen több mint négyszáz (487) hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait. A magyarországi hanglemezkiadás történetében neki jelent meg a legtöbb lemeze.

Első magyar lemezfelvétele 1965-ban, első külföldi lemeze 1969-ben jelent meg. Külföldön is az egyik legismertebb, elismert könnyűzenei énekesnő. Eddig 5 kontinensen (Afrika, Ázsia, Amerika, Ausztrália és Európa szinte minden országában) adott koncertet. Külföldön hat nyelven (magyar, angol, német, japán, orosz, lengyel), 11 országban 80 kiadásban felvételei. Az év énekesnének választották többek között Angliában és Németországban is.

A zenei eredmények mellett sikereket ért el a dalszövegírásban és a filmművészetben is, eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát is ő énekli.

Több mint ötven dalának ő a szerzője. Kovács Kati az egyik legsokoldalúbb magyar énekesnő mivel a könnyűzene legtöbb ágában otthonosan mozog.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.