Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Október 25. 13:05, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Kötelező biztosítás: jövő héten jelentik be a tarifákat

Kötelező biztosítás: jövő héten jelentik be a tarifákat

A biztosítók az idén is október 30-án teszik közzé kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat két országos napilapban

Eennek alapján dönthetnek az autósok arról, hogy jelenlegi biztosítójuknál maradnak, vagy váltanak - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerdán.
A MABISZ közleményében emlékeztet: az Országgyűlés október 8-án elfogadta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvény módosításáról szóló javaslatot. Ebben a legfontosabb változás, hogy a biztosítók 2013. január 1-jétől szabadon, évente többször is módosíthatják kgfb-díjtarifáikat, így az új díjak meghirdetésére nemcsak évente egyszer, október végén lesz majd lehetőségük. A módosítást azonban legalább 60 nappal a hatályba lépés előtt közzé kell tenni.
Az ügyfelek a biztosítást továbbra is évente egy alkalommal, az adott biztosítási szerződés évfordulóján tudják felmondani. A díj nem változik az adott biztosítási időszakban - hangsúlyozza a MABISZ.
2010 előtt mindenkinek egységesen, január 1-jével volt lehetősége felmondani a biztosítási szerződést. Az azóta vásárolt gépjárművek esetében az évforduló a szerződés megkötésének időpontja, vagyis gyakorlatilag az autó megvásárlásának napja. Jelenleg már mintegy 600 ezer autós kgfb-szerződése nem esik egybe az év végével.
Október 30-án két országos napilapban, a Napi Gazdaságban és a Magyar Hírlapban jelennek meg a január 1-jétől érvényes díjtarifák. Jövő évtől a biztosítóknak nem kell meghirdetniük a nyomtatott sajtóban a tarifákat, elegendő lesz elektronikusan - saját honlapjukon, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), valamint a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapján - közzétenni azokat.
Az ügyfeleket érintő további újdonság, hogy kötelezővé válik a kártörténeti rendszer azonosító számának használata. Ennek alapján a jövőben egyszerűbbé válhat a kártörténeti adatok lekérése, illetve a szerződések azonosítása. Több társaságnál ez a szám már szerepel a hamarosan kézbesítendő ügyfélértesítőkön - közölte a MABISZ.
A szövetség adatai szerint 2012. június 30-án 4,268 millió kgfb-szerződés volt érvényben, ebből mintegy 3,2 millió személygépkocsi, több mint egy millió pedig haszongépjármű.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.