Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. November 12. 09:55, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Korszerűsítik a balassagyarmati művelődési központot

Korszerűsítik a balassagyarmati művelődési központot

Jelentős mértékben elhanyagolódott mára az Oktatási-Művelődési Központ és Könyvtár (OMKK) épületének tetőszerkezete, ezzel együtt a teljes energetikai rendszere...

A napokban megkezdődtek a pályázati pénzből megvalósuló felújítási munkák. Amikor a nyolcvanas évek végén felépült a Mikszáth utca és a Rákóczi út sarkán az OMKK terebélyes épülete, szinte mindenki a csodájára járt. Arra kevesen gondoltak viszont, hogy a kívülről felettébb érdekesnek tetsző téglaépület (maguk a hátsó fertályban „lakó” Szent-Györgyi Gimnázium tanulói is csak „tégla school-nak” nevezik) nem éppen a legmodernebb módon készült el.

Számtalan helyen kifelejtették belőle az „anyagot”, az építkezésen rabokat dolgoztattak, tehát nem szakmunkásokat, arról nem is beszélve, hogy csonka maradt a ház, hiszen kelet felé a semmibe vezet egy emeleti folyosó – itt csatlakozott volna a soha el nem készült színházterem. A hiányosságok egyik szenvedő alanya a tetőszerkezet volt. A nyílászárók tönkrementek, a tetőszigetelés eleve rosszul sikeredett. Sokan úgy emlegették ezt az épületet a városban, mint a „szocializmus utolsó bosszúját”. Elég csak arra utalni, hogy a rezsije kétszer akkorára nőtt, mint a hasonló alapterületű régi Vármegyeházáé. Ideje volt tehát annak, hogy komoly korszerűsítést hajtsanak végre a „művházon”.

Az önkormányzat pályázati források bevonásával mintegy 130 millió forintból oldja meg a rekonstrukciót. Az október elején elkezdődött munkák során előbb a régi kazánház teljes kiürítéséhez láttak hozzá – ezt majd később valamilyen kulturális célra szeretnék hasznosítani. Új tetőszigetelés lesz, újrarakják a cserepeket, kicserélik a tetőablakokat, megújul az energetikai rendszer. Ebben az évben a gépészet felújítása fejeződik be, az egész korszerűsítéssel május 31-ig kell elkészülni.

Forrás: nport.hu

Címkék: művelődés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 08:55, csütörtök | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 18. 08:49, csütörtök | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 18. 08:38, csütörtök | Helyi

Ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord.

Kedden is megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári magyarországi áramfogyasztási rekord derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

2024. Július 18. 08:15, csütörtök | Helyi

Pár fokkal mérséklődik a forróság, zápor-zivatar jöhet.

Éjjel megnyugszik a légkör, az ország nagy részén napos időre készülhetünk.