Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2020. Augusztus 26. 17:26, szerda | Külföld

Koronavírus - Romániában szeptember elsejétől megnyílnak a vendéglők és színházak

Koronavírus - Romániában szeptember elsejétől megnyílnak a vendéglők és színházak

Romániában szeptember elsejétől a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi óvintézkedések betartása mellett lehetővé teszik a vendéglátóhelyek beltéri részeinek -

-illetve a színházaknak és a moziknak a megnyitását - jelentette be Klaus Iohannis államfő.

Szerdai sajtóértekezletén az elnök újságírói kérdésre válaszolva eldöntött tényként beszélt a lazításról, hozzátéve, hogy annak konkrét feltételeit a járványügyi operatív törzs fogja ismertetni.
Az államfő a pénteken kezdődő választási kampány kapcsán felkérte a kormányt: szervezzen átfogó tájékoztató kampányt a világjárvány közepette betartandó egészségügyi szabályokról, hogy mindenki legyen tisztában azzal, mit szabad és mit nem szabad tennie a választási kampány idején és a szeptember 27-i önkormányzati választások napján.
Iohannis rámutatott: a választás a demokrácia alapja, és a demokráciát akkor sem szabad meghatározatlan időre zárójelbe tenni, ha a világjárvány miatt rendkívüli óvintézkedésekre lesz szükség a választások megszervezéséhez. Elismerte: a fertőzések növekedésének kockázatát nem lehet kiiktatni, de minimálisra lehet csökkenteni.
A jobboldali elnök élesen bírálta az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), amiért a közelgő év végi parlamenti választások előtt néhány héttel bizalmatlansági indítványt terjesztett be a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya ellen. Iohannis szerint a PSD-nek esze ágában sincs most átvenni a kormányzást, a kormánybuktatást, az "ország levegőbe repítését" csak "populista, cinikus" eszközként használja választási esélyei javítására.
Romániának jelenleg politikai instabilitásra van legkevésbé szüksége - szögezte le az államfő.
A PSD által beterjesztett bizalmatlansági indítványt hétfőn tűzi napirendre a román parlament - jelentette be hétfői Facebook-bejegyzésében a képviselőház elnöki tisztségét is ellátó Marcel Ciolacu PSD-elnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 16. 07:48, péntek | Külföld

Andrzej Duda: fegyverkezni kell, hogy senki se merje megtámadni Lengyelországot

A történelem és a mostani ukrajnai háború tanulsága az, hogy fegyverkezni kell, nehogy valaki meg merje támadni Lengyelországot

2024. Augusztus 14. 07:00, szerda | Külföld

Az Európai Bizottság folyósította Kijevnek a hitelkeret első részletét

Az Európai Bizottság kedden csaknem 4,2 milliárd eurót folyósított Ukrajnának az ukrán hitelkeret első részleteként - közölte a brüsszeli testület.

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Külföld

A vártnál jelentősebben romlott az augusztusi német gazdasági hangulatindex

Romlott a ZEW német gazdaságkutató intézet augusztusi, Németország következő hat hónapjára vonatkozó gazdasági hangulatindexe, az elemzők által becsültnél lényegesen nagyobb mértékben.

2024. Augusztus 13. 08:02, kedd | Külföld

Az Egyesült Államok szerint a héten számítani lehet iráni támadásra Izrael ellen

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra