Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 28. 07:47, péntek | Bulvár
Forrás: MTI

Komoly vitát generált, fennakadást okozott az ukrán-orosz asszó női kardban

Komoly vitát generált, fennakadást okozott az ukrán-orosz asszó női kardban

Jelentős érdeklődést kiváltó, a programot hosszú időre megakasztó ukrán-orosz párharcra is sor került a női kardozók egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

Az egyéniben négyszeres világbajnok Olga Harlan kiemeltként a főtáblán kezdett, ahova a selejtezőből érkezett az orosz Anna Szmirnova. Éppen Harlan nyilatkozta - az ukrán sportvezetés döntésére hivatkozva - két és fél hete, hogy azokban a számokban nem indulnak, amelyekbe oroszok vagy fehéroroszok neveznek. A szakág egyik legjobbja ugyanakkor bennmaradt a mezőnyben, nem lépett vissza, nyilván abban bízva, hogy nem kerül orosz vívó a főtáblára. Szmirnova azonban bejutott a 64 közé, ráadásul össze is került a két vívó.

Egy nappal korábban, férfi párbajtőrben a 2022-ben vb-bronzérmes ukrán Igor Reizlin nem állt ki az első fordulóban az orosz Vagyim Anohin ellen. Harlan viszont ott volt a páston csütörtökön és jelentős ukrán szurkolótábor előtt 15-7-re megverte ellenfelét. Az asszó végén azonban nem fogott kezet, ami pedig kötelező, és ennek elmaradása fekete lappal, azaz kizárással jár. Kardját előretartotta, hogy a két fegyver összeérintésével történjen meg az elköszönés, pár másodpercig Szmirnovával szemben állt, aki ebben a megoldásban nem volt partner, majd levonult a pástról. Az orosz kardozó viszont nem, nem is kötött ki, mert azzal elfogadta volna az eredményt. Több versenybíró, illetve döntéshozó jelent meg a páston, hosszasan tanakodtak, de döntés nagyon sokáig nem született. Szmirnova kapott egy széket és a pást közepére ülve várt.

A programot jó pár perces várakozás után folytatták, az arra a pástra kiírt meccset - Szűcs Luca és a kínai Sao Ja-csi asszóját - egy másikra tették át. Ezt az ott zajló ütközet után bonyolították le, és az ázsiai vívó 12-14-ről fordítva 15-14-re nyert.

Szmirnova továbbra is sokáig várakozott a másik páston, végül jelezték neki, hogy mindenképpen foglalkoznak az ügyével, így elhagyhatja a pástot.

A versenyt lebonyolító directoire technique aztán olyan döntést hozott, hogy a szabályokhoz ragaszkodva fekete lap és kizárás jár Harlannak - számolt be róla Szetey András, a DT tagja.

Ugyanakkor itt nem állt meg az ügy, elhangzott olyan álláspont is, hogy nem szerencsés, ha kizárnak egy ukrán versenyzőt, amikor végre kiáll egy orosz ellen. Később úgy volt, hogy Harlan folytathatja a versenyt, mert a mérkőzésvezetőnek kellett volna felmutatnia a fekete lapot, ő viszont befejezettnek nyilvánította az asszót. Sokáig szerepelt is az ukrán vívó a neve a következő fordulóban, végül egy-két perccel az újabb asszója előtt a nagytáblán jelezték, hogy kizárták, így ellenfele a bolgár Joana Ilieva jutott tovább. Szetey András az MTI-nek azt mondta, a DT elnöke ragaszkodott a szabályhoz, így kizárták Harlant.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.