Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2012. Június 27. 11:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Költségvetés – MSZP: a büdzsé nem fog megállni a lábán

Költségvetés – MSZP: a büdzsé nem fog megállni a lábán

Az MSZP véleménye szerint a jövő évi költségvetés nem fog megállni a lábán, az arra vonatkozó előterjesztést alapjaiban kellene megváltoztatni ahhoz, hogy elfogadható legyen – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Tukacs István. Az ellenzéki párt elutasítja a büdzsé tervezetét, ahhoz módosító javaslatokat sem nyújt be.

A nemzetgazdasági miniszternek a törvényjavaslat szerdán megkezdődött parlamenti vitájában elmondott expozéjára reagáló politikus úgy fogalmazott: Matolcsy György "továbbra is a tündérmesékben él", amikor úgy gondolja, hogy néhány egyszerű mondattal elintézhetőek a büdzsé problémái. Azt nem lehet "ráolvasással" megoldani, hogy a költségvetés nem fog megállni a lábán - mondta.
A képviselő közölte, a szocialisták úgy látják, hogy a büdzsé bevételi és a kiadási oldala is gyenge lábakon áll, ezért biztosak abban, hogy a későbbiekben egy erős korrekciót kell majd végrehajtani a költségvetésen.
Tukacs István szerint a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék véleménye szöges ellentétben áll a nemzetgazdasági miniszter által szerdán elmondottakkal. Hangsúlyozta: Matolcsy György nem volt hajlandó azzal foglalkozni, hogy a körülményeiben még nem ismert sárgacsekk-adó hogyan teremt akkora bevételt, amit papíron jeleztek. A nemzetgazdasági miniszter arra a megállapításra sem reflektált, amelyik szerint a bevételek harminc százaléka nincs alátámasztva – hívta fel a figyelmet Tukacs István.
Az MSZP úgy látja, hogy a költségvetésnek nincs elfogadható része, ezért azt egészében vetik el. Szerintük a büdzsét alapjaiban kellene megváltoztatni ahhoz, hogy elfogadható legyen, ezért a javaslathoz módosító indítványokat sem nyújtanak be, mert részleteiben sem érzik korrigálhatónak azt – közölte a képviselő.
Jelezte: ehelyett ősszel egy alternatív költségvetési javaslatot nyújtanak majd be, amelynek a progresszív személyi jövedelemadó, a tőkejövedelmek kulcsának felemelése, egy átgondolt járulékcsökkentési javaslat és egy növekedéspárti program is a része lesz.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.