Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2018. Február 26. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Tamtraco

Köldökzsinórvér levétel

Köldökzsinórvér levétel

Korábban kifejezetten hulladékként kezelték, majd megsemmisítették a köldökzsinórvért, mára már értékként tekintenek rá az újszülött világra jöttekor. A köldökzsinórban, valamint a placentában található vért az őssejtek lelőhelyeként is nevezhetjük, amelyet számos betegség gyógyítására is használnak. Mélyfagyasztva, speciális körülmények között tárolják őssejtbankokban a szülés alkalmával levett vérből kivont őssejteket. Nagy szakértelmet kíván a minták kinyerése, kezelése és szállítása egyaránt. Akár életet is menthet, hiszen a köldökzsinórvérben nagy számban találhatóak a vérképzést segítő sejtek, melyek a vérképző, immunrendszer működésének helyreállítására végzett transzplantációnál is alkalmazhatóak, mint a csontvelőből nyert őssejtek. Nagyobb mértékű szaporodóképességgel rendelkeznek az újszülött köldökzsinórvérében található őssejtek, mint a felnőtt szervezetből kinyert idősebb sejtek, így hatékonyabban lehet őket használni. Saját őssejtes transzplantációt és idegen donortól származó őssejtes transzplantációt is végeznek őssejtekkel.

A vérképző és immunrendszer gyógyítása mellett porc, csont, zsírszövet képződésével kapcsolatos betegségek esetén is használják. Abban az esetben végzi el a szülészorvos vagy szülésznő a szülésnél köldökzsinórvér-levételt, ha előzetesen kéri az anya és nincs kizáró fertőző betegsége (Hepatitisz B, C, szifilisz, HIV). A sejtbank biztosítja a vér levételéhez és szállításához szükséges eszközöket, amellyel a szülőpár korábban megállapodott, és amelyik az őssejtek kinyerését, tárolását végzi. A szülők viszik magukkal a szüléskor a mintavételi eszközöket. Az orvos vagy szülésznő egy tű segítségével a köldökzsinór artériából vagy vénából speciális, steril véralvadásgátlóval ellátott vérvételi szettbe gyűjti a pulzáló vért a kisbaba világra jöttekor. Ilyenkor 60-70 ml köldökzsinórvért sikerül levenni, ami jobbik esetben 150-200 ml lehet.

A köldökzsinórvér-levétel egyszerű és gyors eljárás, semmilyen veszélyt nem jelent az újszülöttre, de az anyára sem. A szülők feladata a mintavételt követően értesíteni az őssejtbankot vagy a minta szállításával megbízott szolgáltatót, a mintát minél előbb el kell szállítani tárolásra, feldolgozásra. A köldökzsinórvér „B” kategóriás biológiai anyag, így csak olyan cég végezheti a szállítást, amely rendelkezik az Országos Tisztiorvosi Hivatal által kiadott szállítói közreműködői engedéllyel, valamint amelyik megfelel az ADR, veszélyes áruk szállítására vonatkozó nemzetközi szabályozás előírásainak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.