Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 02. 07:28, csütörtök | Belföld
Forrás: ujsagmuzeum/forumhungaricum/web/Zsuffa Csaba

Kocsis Zoltán, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester

Kocsis Zoltán, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester

Kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Bartók-Pásztory-díjas, érdemes és kiváló művész, Corvin-lánccal kitüntetett. 2016. 11. 06-án hagyott itt bennünket.

KÜLÖNLEGES ZENEI TEHETSÉGET, DE KEVÉS IDŐT KAPOTT A SORSTÓL KOCSIS ZOLTÁN

Kocsis Zoltán, aki zongoraművészként, zeneszerzőként, pedagógusként és karmesterként egyaránt beírta nevét a magyar zenetörténet könyvébe.

Ugyanannyi esztendőt kapott a Teremtőtől, mint a nagy példaképe, Bartók Béla. Mindketten 64 évesen indultak a Mennyország felé, pedig még bőven lett volna dolguk itt, lent a Földön.

Kocsis Zoltán 11 esztendősen már a Bartók Béla zeneművészeti szakközépiskola zongora-zeneszerzés szakos diákja volt.Még mindig csak 16 éves volt, amikor felvették a Zeneakadémiára. Csodájára jártak. Nézték őt, ezt a vékonyka, törékeny gyereket, hogy honnan az erő, amely valósággal kirobban belőle a hangszeren keresztül.

Kocsis Zoltán egy 1971-ben készült felvételen. - Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Együtt zenélt a világ vezető zenekaraival és senki sem csodálkozott, amikor 25 évesen, mindössze 25 esztendősen Kossuth-díjat kapott. A zene volt az élete. S talán azt gondolták róla, hogy a zene lesz a kizárólagos szerelme is.

Kocsis Zoltán már Kossuth-díjas világhírű művészként. - Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Csupán 64 évet kapott a sorstól.

„Mert akármilyen irányba is tart világunk, egyszerűen nem tudom elhinni, hogy eljöhet egy jóléti kor, amelyben például Bach már csak egy adat lesz bizonyos lexikonokban." (Kocsis Zoltán)

Szív- és aortaműtéten esett át.A műtét után sikeresen felépült, ám szervezetét megviselte a hirtelen, intenzív munkába állás. Elképzelhető, hogy emiatt újra romlott az állapota, így orvosai javaslatára pihenés lesz az első a férfi életében néhány hónapig.

A nyugalma miatti pihenés érdekében a külföldi hangversenykörútjait, valamint a hazaiak nagy részét is lemondta. 2016. 11. 06-án hagyott itt bennünket.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk