Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 14. 11:36, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotó: facebook.com/SuhajdaSzilardClimber

Klein Dávid és Suhajda Szilárd csúcsmászásra készül a Himalájában

Klein Dávid és Suhajda Szilárd csúcsmászásra készül a Himalájában

Készül a csúcsmászásra Klein Dávid és Suhajda Szilárd. Ha kedvező marad az időjárás, a magyar hegymászók július 15-én, vasárnap hajnalban elindulnak és három nappal később elérhetik a Gasherbrum I 8080 méteres csúcsát.

Az időjárás sokáig nem kedvezett a hegymászóknak, a helyiek szerint húsz éve nem volt ilyen kitartó havazás a Pakisztán, India és Kína határvidékén található Karakorum hegyláncban. Klein Dávid és Suhajda Szilárd az elmúlt hetekben ezért hosszú veszteglésre kényszerült, végül július 8-án hajnalban indultak el ismét felfelé - közölték a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Gasherbrum I és II szervezői pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a hegymászók elsődleges célja az volt, hogy kiépítsék az utat a hozzávetőlegesen 6500 méter magasan fekvő 2-es táborig, de ezt sikerült túlteljesíteniük, hiszen a 2-es és 3-as tábor között húzódó, fokozottan veszélyes és technikás szakaszt, az úgynevezett japán kuloárt is be tudták kötelezni, körülbelül 6800 méteres magasságig mászva.

Az expedícióban a két magyar mellett két olasz, Mario Vielmo és Giampaolo Corona, illetve egy német hegymászó próbálkozik még a Hidden Peak (Gasherbrum I) 8080 méteres csúcsának elérésével. Az elhúzódó csapadékos időjárás miatt először egy svéd, majd egy német expedíció döntött a visszavonulás mellett. A környező hegyekben több halálos áldozatot követelt az ítéletidő, néhány nappal ezelőtt a magyar expedícióhoz közel, a Gasherbrum IV-en egy olasz hegymászó vesztette életét.

Suhajda Szilárd az alaptáborból arról számolt be, hogy a hidegtől rendkívül robbanékony volt a jég, egy keskeny bevágásban kellett felfelé haladniuk, miközben a szikla is omladékony volt. "A kuloár központi folyosója tőlünk jobbra mélyedt be és látszólag rengeteg hó gyülemlett fel benne, ezt elkerülendő másztunk mi ki a bal oldali homlokfalra, amely szikla és hó és jég vegyes terepe volt".

Suhajda Szilárd június 7-én indult el Magyarországról, hogy első magyarként mássza meg egy expedíció keretén belül, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül a 8080 méteres Gasherbrum I-et (Hidden Peak) és a 8035 méteres Gasherbrum II-őt. Klein Dávid célja, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mássza meg a Hidden Peaket, a GII-re azonban nem megy fel, annak csúcsát 2003-ban már sikeresen elérte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.